SPOMENIK ZVERSKI UBIJENOM DETETU: Mirković - Ovaj beleg simbol je stradanja svih nevinih u minulom ratu

V. Mitrić

20. 06. 2021. u 07:45

SPOMENIK dečaku Slobodanu Stojanoviću iz sela Donje Kamenice kod Zvornika, koga je na svirep način 27. jula 1992. godine umorila Albanka Eletefe Veseli, uz likovanje prisutnih među kojima je bio i Naser Orić, biće postavljen u porti Crkve Svetog propodobnog mučenika đakona Avakuma, u selu Drinjača, saznaju "Novosti".

СПОМЕНИК ЗВЕРСКИ УБИЈЕНОМ ДЕТЕТУ: Мирковић - Овај белег симбол је страдања свих невиних у минулом рату

Foto: Arhiva

Zahvaljujući blagoslovu i razumevanju episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, beleg ubijenom dečaku konačno je dobio lokaciju.

Više od tri godine je prošlo, a da lokalne vlasti u Podrinju nisu ponudile valjanu lokaciju za monumentalni spomenik, čiji je autor i dobrotvor, uz Boračku organizaciju koja je dala pare za reljef sa još jednom dobrotvorkom. Srećom, spomenik dečaku, simbolu stradanja dece, ne samo u ratu na ovim prostorima, biće uskoro podignut zahvaljujući SPC.

- Dečak je ubijen samo zato što je Srbin i to kada se vratio po psa koji je ostao na kućnom ognjištu, sa kog su nešto ranije on i roditelji uspeli da uteknu ispred neprijateljske kame - kaže akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik i preduzetnik iz Bijeljine, rodom iz Banjana u Staroj Hercegovini, dobrotvor SPC i nosilac Ordena svetog vladike Nikolaja Velimirovića. - Reč je o bolu do neba zbog tako brutalne smrti nedužnog deteta. Nema te kazne koja je primerena ovom zločinu, a ona koja je usledila posle mnogo, mnogo čekanja, više od četvrt veka, nije dostojna pomena. Dečaku pripada spomenik, ali i svima nama da kroz njega poručimo da se ovako nešto nikom i nigde ne dogodi.

Foto: V. Mitrić

Bivše rukovodstvo BO RS proćerdalo je, kako je utvrđeno, 20.000 evra, namenjenih za podizanje belega dečaku Slobodanu i ta zbog toga niko nije odgovarao. Nesporna je bila i opstrukcija i srpskih lokalnih vlasti za izdavanje dozvole za lokaciju i nigde nije bilo, kod nadležnih, ni delića efikasnosti da se to učini.

Ispostavilo se, međutim, kao da je Božja volja da znamenje bude baš u Drinjači, kod Crkve, na čijem je ulazu među imenima i slikama sedamdesetak civilnih žrtava minulog rata i dečakovo ime i portret. Sveštenik koji ga je krstio je iz ove bogomolje, on ga je i opojao kad su njegovi posmrtni ostaci doneti u Drinjaču.

Foto: V. Mitrić

- U Drinjači su živeli, posle rata, dečakovi roditelji, Slobodan počiva na ovdašnjem groblju, njegovo selo Kamenica je vazda bilo u parohiji drinjačkoj - priča nam sveštenik Mićo Babić, paroh i starešina hrama, podignutog pre 52 godine, na mestu nekadašnjeg koji je potopljen zbog izgradnje HE "Zvornik". - Naša je želja da se svim srcem potrudimo, ne samo da postavimo spomenik, već da uredimo valjano čitav kompleks oko njega, da to bude svojevrsno mesto hodočašća i sećanja na nedužno postradalog dečaka.

A ovdašnje "parče neba na zemlji", kako je bogomolje nazivao Sveti otac Ava Ćelijski, mučeničko je i stradalačko. U Drugom svetskom ratu, u ovoj parohiji, ustaše su umorile više od 1.200 srpskih civila, najviše nejači. Njihovi sledbenici u poslednjem ratu, ubili su ili zaklali sedamdesetak ljudi iz Drinjače i nekoliko okolnih sela, među kojima je i Kamenica, rodno mesto Slobodanovo. Prota Tomotija Popović iz ove bogomolje poginuo je tokom Prvog svetskog rata. Prota Milan Petković ostavio je kosti u logoru Dahau, gde je bio sa vladikom Nikolajem Velimirovićem i patrijarhom Gavrilom Dožićem, a u Banjici je, posle teških muka, ubijena njegova tada dvadesetpetogodišnja kćerka Branka.

Foto: V. Mitrić

- Niko nije mogao ni da pomisli da će neko da se raduje, uz prvu jutarnju kafu, rušenju svetinje i to u 21. veku - kaže akademik Mirković. - E, zato je važno ovo znamenje i hvala svešteniku Mići i episkopu našem Fotiju, što ćemo moći uskoro da postavimo spomenik Slobodanu Stojanoviću.

KOMPLEKS

AKADEMIK Mirković, sa suprugom Rosom, koja je, takođe likovni umetnik i veliki humantitarac i dobrotvor srpskog roda, rođena u Krupnju, u Rađevini gledao je prostor gde će da bude spomenik. Čitav kompleks biće između drinjačkih brda i reke Drinjače.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri