DODIK ISTAKAO: Ja sam jedan od najčvršćih zagovornika slova Dejtona

S.M.

17. 06. 2021. u 19:55

SAMIT procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji je održan u Antaliji, završen je usvajanjem deklaracije. U deklaraciji je pružena podrška evropskoj perspektivi regiona, jačanju međusobne saradnje, ali i ideji o "malom šengenu".

ДОДИК ИСТАКАО: Ја сам један од најчвршћих заговорника слова Дејтона

Foto: Arhiva

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je veoma važno da se u regionu širi svest o poštovanju Dejtonskog sporazuma, te da Srbija i Hrvatska preuzmu ulogu koju imaju kao potpisnice ovog sporazuma i odgovornost za njegovo sprovođenje i implementaciju.

- U tom sporazumu je sastavni deo Ustav BiH, Aneks 4, kao i svi drugi aneksi koje smo potpisali, i Republika Srpska je potpisala. Ukoliko neko želi da očuva međunarodno pravo onda treba da poštuje ranije donete odluke u kojima je učestvovao - rekao je Dodik za RTRS.
Kada je reč o NATO, Dodik je podsetio da BiH nije integrisana u ovaj savez, niti ima nameru da bude.
- BiH je odlučila da ne prejudicira to rešenje i da će biti potrebno da se o tome odlučuje, ako ikada dođe do toga, ponovo u BiH. Dakle, nema prethodno donešene odluke na tu temu. Iznenađuje da se BiH našla kao tema na samitu NATO, kad nije članica niti aspirant za članstvo - istakao je on.
Dodik je podsetio da je na insistiranje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u završnu deklaraciju ovog samita uvrštena referenca koja se odnosi na Dejtonski sporazum, navodeći da je to uobičajena klasifikacija koja podrazumeva poštovanje ovog sporazuma, a time i Ustava BiH.
- Ako se poštuje Ustav onda znači da se poštuje da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to suština. To što su neki tražili da se posebno "izvuče" konstitutivnost, to je bespotrebno jer se spominje sam Dejtonski sporazum - rekao je on.
Dodik je podsetio da su njemu uvedene sankcije SAD, jer se navodno protivi Dejtonskom sporazumu.
- Verujem da je svima u BiH i regionu jasno da sam ja sam jedan od najčvršćih zagovornika sprovođenja slova Dejtona, ali očigledno neki tumače da imaju pravo na "poštovanje duha Dejtonskog sporazuma", te da kršite Sporazum ako ne poštujete duh. Kako neki bezočno krše Dejtonski sporazum i nemaju nikakve sankcije i imaju pravo to da rade, a primenjuju se sankcije na druge, poput mene - rekao je Dodik.
Dodik je istakao da izuzetno ceni interes predsednika Srbije Aleksandra Vučića u pogledu implementacije Dejtonskog sporazuma, ističući da je to konstruktivno, te da i uloga Milanovića može da bude ista takva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju