„GAJKIN ŠEŠIR“ BANJALUČANKI BOBI ĐUKANOVIĆ: „Književno proleće“ vratilo kulturne sadržaje u Modriču (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

14. 06. 2021. u 18:04

U SRPSKOM kulturnom centru u Modriči održano je 12. književno veče pod nazivom „Pesničko proleće Modriča 2021“.

„ГAJКИН ШEШИР“ БAЊAЛУЧAНКИ БOБИ ЂУКAНOВИЋ: „Књижeвнo прoлeћe“ врaтилo културнe сaдржaje у Moдричу (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

U svojevrsnom kulturnom mozaiku najviše vremena posvećeno je poeziji i sećanju na rano preminule modričke pesnike Zdravka Gajku Popovića, Tošu Jovanovića a održan je i književni pomen posvećen Gligoru Muminoviću, nedavno preminulom istaknutom prosvetaru, književniku i kulturnom radniku.

- Nakon godinu i po dana, prouzrokovanom pandemijom korona virusa, u Srpskom kulturnom centru u Modriči održana je prva kulturna manifestacija Književno veče posvećeno poeziji modričkih pesnika koji nažalost nisu među živima, ali i književnim stvaraocima Modriče i drugih gradova. Nakon dugog zatišja počinje da oživljava kulturni život u Modriči – naglasio je Ozren Savičić, animator kulture u SKC Modriča.

Specijalni žiri doneo je odluku da se modrička književna nagrada „Gajkov pesnički šešir“ dodeli banjalučkoj pesnikinji Slobdanki Bobi Đukanović.

- Izuzetno sam srećna što mi je pripala ova nagrada baš u Modriči, u gradu koji mi je posebno prirastao za srce. Moj književni opus se uglavnom zasniva na pisanju zavičajne i ljubavne poezije, aforizama a okušala sam se u pisanju proznih sadržaja poput priča- rekla je dobitnica najvećeg kulturnog priznanja Modriče, Slobodanka Boba Đukanović.

Srpski kulturni centar u Modriči uz svesrdnu pomoć porodice Popović dugi niz godina neguje sećanje na poeziju Zdravka Gajka Popovića. Ova ustanova okupljaja književne stvaraoce ne samo iz Modriče, nego i iz drugih gradova Srpske.

- Modričko književno veče je svojevrsna kulturološka misija posvećena širenju lepe reči, pesme i uopšte stvaralaštva kod mladih ljudi - naglasio je brat pesnika Gajke, Milenko Popović, inače hroničar i bivši novinar iz Modriče.

Za doprinos prosvećivanju i kulturnom stvaralaštvu ovog kraja dodeljene su specijalne plaketa „Pesničko proleće” Društvu dobrovoljnih davalaca krvi Rafinerije ulja Modriča, recitatorskoj sekciji OŠ „Sutjeska“ i recitatorki Oliveri Ristić.

Na ovoj književnoj večeri promovisani su likovni i literarni radovi učenika osnovnih škola posvećeni predstojećem Vidovdanu - Danu opštine Modriča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)