„GAJKIN ŠEŠIR“ BANJALUČANKI BOBI ĐUKANOVIĆ: „Književno proleće“ vratilo kulturne sadržaje u Modriču (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

14. 06. 2021. u 18:04

U SRPSKOM kulturnom centru u Modriči održano je 12. književno veče pod nazivom „Pesničko proleće Modriča 2021“.

„ГAJКИН ШEШИР“ БAЊAЛУЧAНКИ БOБИ ЂУКAНOВИЋ: „Књижeвнo прoлeћe“ врaтилo културнe сaдржaje у Moдричу (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

U svojevrsnom kulturnom mozaiku najviše vremena posvećeno je poeziji i sećanju na rano preminule modričke pesnike Zdravka Gajku Popovića, Tošu Jovanovića a održan je i književni pomen posvećen Gligoru Muminoviću, nedavno preminulom istaknutom prosvetaru, književniku i kulturnom radniku.

- Nakon godinu i po dana, prouzrokovanom pandemijom korona virusa, u Srpskom kulturnom centru u Modriči održana je prva kulturna manifestacija Književno veče posvećeno poeziji modričkih pesnika koji nažalost nisu među živima, ali i književnim stvaraocima Modriče i drugih gradova. Nakon dugog zatišja počinje da oživljava kulturni život u Modriči – naglasio je Ozren Savičić, animator kulture u SKC Modriča.

Specijalni žiri doneo je odluku da se modrička književna nagrada „Gajkov pesnički šešir“ dodeli banjalučkoj pesnikinji Slobdanki Bobi Đukanović.

- Izuzetno sam srećna što mi je pripala ova nagrada baš u Modriči, u gradu koji mi je posebno prirastao za srce. Moj književni opus se uglavnom zasniva na pisanju zavičajne i ljubavne poezije, aforizama a okušala sam se u pisanju proznih sadržaja poput priča- rekla je dobitnica najvećeg kulturnog priznanja Modriče, Slobodanka Boba Đukanović.

Srpski kulturni centar u Modriči uz svesrdnu pomoć porodice Popović dugi niz godina neguje sećanje na poeziju Zdravka Gajka Popovića. Ova ustanova okupljaja književne stvaraoce ne samo iz Modriče, nego i iz drugih gradova Srpske.

- Modričko književno veče je svojevrsna kulturološka misija posvećena širenju lepe reči, pesme i uopšte stvaralaštva kod mladih ljudi - naglasio je brat pesnika Gajke, Milenko Popović, inače hroničar i bivši novinar iz Modriče.

Za doprinos prosvećivanju i kulturnom stvaralaštvu ovog kraja dodeljene su specijalne plaketa „Pesničko proleće” Društvu dobrovoljnih davalaca krvi Rafinerije ulja Modriča, recitatorskoj sekciji OŠ „Sutjeska“ i recitatorki Oliveri Ristić.

Na ovoj književnoj večeri promovisani su likovni i literarni radovi učenika osnovnih škola posvećeni predstojećem Vidovdanu - Danu opštine Modriča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024