ĆERKI OMOGUĆIO DA KUPI STAN ZA TREĆINU CENE: Sudiji preti kazna do pet godina zatvora

O. M.

08. 06. 2021. u 17:05

REPUBLIČKO javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Dragana Borovčanina, sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu.

ЋЕРКИ ОМОГУЋИО ДА КУПИ СТАН ЗА ТРЕЋИНУ ЦЕНЕ: Судији прети казна до пет година затвора

Foto: V. N.

Sumnja se da je kao sudija u izvršnom postupku povredio zakon i svojoj ćerki omogućio da za 18.381 KM kupi stan čija je vrednost procenjena na 55.145 KM.

Optužnicu je podiglo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala RJT, a potvrdio ju je Okružni sud u Banjaluci. Borovčaninu se na teret stavlja krivično djelo povreda zakona od strane sudije za koje je Krivičnim zakonikom Republike Srpske zaprećena kazna od od šest meseci do pet godina zatvora.

- Optužnica Borovčanina tereti da je 7. avgusta prošle godine postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku pred tim sudom, u nameri da svojoj ćerki pribavi korist i omogući joj kupovinu jednosobnog stana koji je bio predmet izvršenja, za trećinu tržišne vrednosti, zaključkom na drugom ročištu za prodaju, istoj prodao predmetnu nepokretnost - saopštilo je RJT.

Sudija prekršio zakon

U saopštenju se navodi da je Borovčanin time direktno prekršio odredbu 88. Zakona o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti, koja je predmet izvršenja, ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, kao ni njihov supružnik, ukoliko nije suvlasnik i s njima povezana lica (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici ) izvršenik i njegov supružnik, niti osoba koja po zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja.

- Donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti, na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizilazi jasna namera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan procenjen na 55.145 KM kupi za 18.381 KM - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave