SRPSKA NE PRIHVATA NI ŠMITA! Nakon ostavke Valentina Incka sa čela OHR, iz Banjaluke stigla oštra poruka

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 05. 2021. u 07:20

REPUBLIKA Srpska ne prihvata imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH!

СРПСКА НЕ ПРИХВАТА НИ ШМИТА! Након оставке Валентина Инцка са чела ОХР, из Бањалуке стигла оштра порука

Foto Novosti

Za Srpsku nije prihvatljiv ni način na koji je izabran Šmit, gde su članice Saveta za sprovođenje mira (PIK), bez saglasnosti Rusije imenovale Šmita i tako zaobišle sve procedure propisane Dejtonskim sporazumom. Visoki predstavnik i OHR su prošlost u BiH i treba da budu ukinute, a da domaći političari preuzmu odgovornost za budućnost zemlje bez stranog protektorata, poruka je iz političkog vrha RS.

Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući PBiH, kaže da Savet za sprovođenje mira može samo za Federaciju da uvede visokog predstavnika, ali ne i za Srpsku.

- Srpska ne uvažava dolazak novog visokog predstavnika na ovakav način i ne razumem šta treba Kristijanu Šmitu da se na ovaj način blamira i izgubi kredibilitet političara koji je bio uspešan u Nemačkoj. Ako misli da dođe ovde i da arogancijom može da upravlja, ukoliko uopšte dođe, onda mu ja poručujem da mi nemamo nameru da radimo sa nelegitimnim visokim predstavnikom i da je njihovo vreme prošlo - rekao je Dodik i dodao da se tim imenovanjem opet ponižavaju svi narodi u BiH od međunarodne zajednice.

Željka Cvijanović, predsednica Srpske, poručila je da RS ne može prihvatiti ovakav način imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, i pozvala da se stane u zaštitu međunarodnog prava.

Foto OHR

- Postojala je potreba da se nedostojan međunarodni predstavnik, kakav je bio Incko, koji se mnogo puta okomio na RS, ukloni sa scene, ali je nedopustivo imenovanje koje predstavlja prevaru. Na osnovu međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, mi danas imamo državu koja se sastoji od dva entiteta i RS želi da štiti i svoj interes i da ostvaruje sve svoje funkcije upravo na osnovu sporazuma na koji smo dali saglasnost, a ne na osnovu onoga što je on postao u međuvremenu - poručila je Cvijanovićeva, nakon sastanka sa predstavnicima institucija RS i članovima vladajuće koalicije.

INCKOVIH 12 GODINA UVREDA

VALENTIN Incko je za vreme 12 godina na čelu OHR više puta vređao RS a najupečatljivije je poređenje proslave Dana RS 9.januara sa proslavom Dana NDH. U javnim nastupima često je potencirao genocid u BiH koji je počinila RS.

Pretio je sankcijama srpskim političarima, priznavao je pre svega ratne zločine nad Bošnjacima, a minimizirao nad Srbima. U izveštajima za SB UN za njega je uvek RS bila generator krize u BiH.

Na sastanak kod predsednice RS odbili su da dođu lideri opozicioni partija SDS i PDP.

Poručili su da predsednica greši jer deli učesnike sastanka na vlast i opoziciju, a radi se o temi koja je bitna za zemlju.

- Predsednica je imala sastanak sa strankama iz vlasti, pa im je palo na pamet da pozovu i nas, opozicione stranke. Šta je to? Predsednica RS, za koju bi trebalo da budu svi isti, bez obzira na to odakle dolazimo, deli nas, što je neprihvatljivo - kaže lider SDS Mirko Šarović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna