GRANULIĆU ŠEST MESECI ZATVORA: Nova presuda banjalučkog suda u aferi "Balkan invenstment banke"

O. M.

29. 05. 2021. u 11:40

MILORAD Granulić (66), nekadašnji šef osiguranja i rukovodilac Odeljenja za nabavku Balkan investment banke, osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na šest meseci zatvora zbog pomaganja u zloupotrebama kojima je banka oštećena za više desetina miliona maraka.

ГРАНУЛИЋУ ШЕСТ МЕСЕЦИ ЗАТВОРА: Нова пресуда бањалучког суда у афери Балкан инвенстмент банке

Foto Kapital

Granulić je oglašen krivim za pomaganje u produženom krivičnom delu zloupotrebe ovlašćenja u privredi. Osim zatvora izrečena mu je i novčana kazna od 2.000 KM koju mora platiti 15 dana od pravosnažnosti presude. Ukoliko ne ispoštuje rok, novčana kazna će se zameniti zatvorskom i to tako što će mu za svaki 100 KM biti određen dan zatvora.

Osim Granulića optužnicom u aferi Balkan invenstment banke (BIB) optužene su još 22 osobe, od čega 13 iz Litvanije i svi su nedostupni pravosuđu BiH. Prvootuženi je Edinas Navickas, bivši direktor BIB, koja je oštećena za više od 50 miliona evra.

SA TUŽILAŠTVOM SKLOPILI SPORAZUM  

U OVOJ aferi ranije su na uslovne i novčane kazne osuđeni Bojan Karanović, Ismar Žmirić i Branko Pančić. Uslovne i nočvane kazne dobili su i Vladimir Petrović, Vinka Granulić, Gorana Kecman i Nada Jeličić. Svi su osuđeni nakon što su s tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice.

Republičko tužilaštvo ih tereti da su od 2008. do 2013. godine kao pripadnici zločinačkog udruženja, na čijem je čelu bio Navickas, i pojedinačno kršili zakon i pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korišćenje i upravljanje imovinom, te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, na štetu Balkan investment banke, a kasnije Banke Srpske u stečaju.

Inače Granulić je i osnivač firmi "Kvasko", "Kapitalni projekti" i "Inerga".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)