MIHAJLU SPAS OPERACIJA U ITALIJI: Dečaku iz kolone potrebna pomoć

Zoran Rajić

19. 01. 2024. u 12:53

POSLE osam teških i neizvesnih godina, koliko ide na dijalizu, Mihajlo Tonković (39) iz Sombora dobio je šansu za transplantaciju bubrega u Padovi u Italiji. Na jednoj klinici u ovom gradu je još pre tri-četiri godine trebalo da bude podvrgnut operaciji, ali je to odložila pandemija kovida 19.

МИХАЈЛУ СПАС ОПЕРАЦИЈА У ИТАЛИЈИ: Дечаку из колоне потребна помоћ

foto Privatna arhiva

Ipak, nedavno su stigle lepe vesti. Zdravstvena ustanova iz Padove obavestila je Mihajla da ponovo prima pacijente iz inostranstva i pozvala ga da 29. februara dođe na pripremne analize sa svojim donorom, a to će biti njegova supruga Ivana.

- Davno mi je poklonila srce, sad hoće da mi da i bubreg - uspeva Mihajlo i da se našali.

Sada, posle duge borbe sa njegovom bolešću, njih dvoje od normalnog života deli 30.000 evra, koliko je potrebno za transplantaciju.

- Sreća je imati partnera koji je tu i u dobru i u zlu. Ivana je Mikijeva stena, podrška, uteha, zagrljaj, smeh i suze. Sve - kaže za svoju snaju Mihajlova sestra Jelena Petrović.

Mihajlo svaki drugi dan odlazi na dijalizu po četiri sata. Hranu meri na grame, a dnevno mu je dozvoljeno da popije svega pola litra vode!

- Otkazala su mi, nažalost, oba bubrega, pa kao stopostotni invalid dobijam naknadu za tuđu negu i pomoć koja iznosi oko 37.000 dinara. Dnevno pijem više od 25 lekova, za čiju nabavku mi je mesečno potrebno oko 500 evra. Posle operacije, mogao bih da se zaposlim i da budem od koristi i porodici i državi - kaže Mihajlo.

Dečak iz kolone avgusta 1995.

MIHAJLO je dečak iz kolone izbeglica koja je tokom zločinačke akcije "Oluja" utočište našla u Srbiji. Imao je nepunih 11 godina kada je te 1995, sa roditeljima stigao u Bački Brestovac, iz sela Bunić kod Korenice u Lici. Njegovi zemljaci takođe su se listom uključili u akciju za pomoć "svom pobri, kumu, prijatelju, ličkom vuku i duši čistoj kao suza". Put ka Mihajlovom zdravlju posebno se ubrzava aukcijama slika, koje je otvorio Ličanin Branko Maravić iz Sombora, likovni umetnik i operski pevač, a pridružile su mu se već mnoge kolege, i svakim danom ih je sve više.

Da bi pomogao porodicu, ovaj mladi, vredni čovek pre četiri godine počeo je kod kuće da se bavi oštrenjem ručno pravljenih noževa. To mu je postalo izvor zarade, ali istovremeno i podiglo moral, iako zbog bolesti nikad nije gubio pozitivan stav prema životu. Sada je član velike zajednice nožara: proizvođača, oštrača i ljubitelja noževa kao alata, iz Srbije i regiona. Upravo oni su bez Mihajlovog znanja pokrenuli aukcije svojih rukotvorina za prikupljanje novca za transplantaciju u Padovi. Ni oni kao ni Mihajlo ne skrivaju nadu da će humani ljudi širom Srbije pomoći da se ova operacija obavi u Italiji...

Pomoć

ZA transplantaciju bubrega koja bi Mihajlu omogućila novi život može se pomoći slanjem SMS sa tekstom 282 na broj 3030 ili uplatom novca na dinarski račun 160-0000000466015-92 ili devizni 160-0054000020349-63, IBAN:RS35160005400002034963 SWIFT/BIC: DBDBRSBG. Donacije se uplaćuju i na Mihajlov račun 160-5500101014062-03, sa naznakom: Humanitarna akcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)