MOJA OTADŽBINA KROZ ČASOVE: Otvorena Srpska dopunska škola u Kanu

J. Stojković

26. 12. 2023. u 15:47

U KANU je počela da radi Srpska dopunska škola. Nastava na srpskom jeziku se odvija u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije i besplatna je za svu decu koja žele da usavrše znanje srpskog jezika, a trenutno je pohađa 43 mališana.

МОЈА ОТАЏБИНА КРОЗ ЧАСОВЕ: Отворена Српска допунска школа у Кану

Foto: Privatna arhiva

Veliku podršku za ovaj vid nastave na teritoriji Francuske daju Ambasada Republike Srbije u Parizu i Udruženje "Balkan Azur", koje je obezbedilo prostorije za izvođenje nastave. Đaci izučavaju tri predmeta: srpski jezik, moja otadžbina Srbija i osnovi kulture srpskog naroda.

Status "učiteljice" u ovoj školi u Kanu ima i Vranjanka Tanja Milosavljević. Ona je profesorka srpskog jezika i književnosti sa sedamnaestogodišnjim iskustvom rada u prosveti. Doktorirala je u Francuskoj, u oblasti srpskog jezika. Radi kao pedagoški inženjer, a bavi se i izučavanjem srpskog identiteta u dijaspori i promocijom srpske kulture i jezika na jugu Francuske.

Foto: Privatna arhiva

- Izuzetno mi je drago što smo od 17. decembra "seli u školske klupe". Srbi koji žive na Mediteranu inicirali su ovu priču, jer je izuzetno važno da obrazovanje na našem jeziku bude dostupno deci koja imaju volju i želju da uče maternji jezik, da neguju ćirilično pismo, kulturnu baštinu, istoriju - kaže Tanja Milosavljević.

Srpska dopunska škola u Kanu radi u prostorijama Centra kulture u Kanu. Prema rečima Brana Babića, predsednika udruženja "Balkan Azur", postojala je realna potreba za osnivanjem nastave na srpskom jeziku, jer ima dosta dece srpskih iseljenika u regionu. To potvrđuje i činjenica da su formirane dve grupe učenika koji će pratiti nastavu na srpskom jeziku.

Na kraju svake školske godine, učenici će dobiti đačke knjižice sa ocenama, a po završetku osmog razreda i Uverenje o završenom školovanju.

U planu je da se od septembra sledeće godine formiraju još dve grupe i to u Tulonu i Frezusu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!