DEO JETRE DALA KOLEGI: Tamara Morović, pripadnica elitne jedinice "Kobre", pokušala da spase život Dušanu Kosovskom

Dragana Matović

20. 12. 2023. u 18:15

NAJVEĆE priče o požrtvovanju i junaštvu ne odigravaju se samo na bojištima, već i u arenama svakodnevnog života. U vremenu kad se čini da je svet podeljen i surov, priča Tamare Morović (42) poziva na razmišljanje o ljudskosti. Iako samohrana majka, odvažna žena sa hrabrim srcem vojnika, nije oklevala ni tren u želji da spase život svom kolegi. Da da deo sebe za prijatelja. Za njegovu porodicu. Decu.

ДЕО ЈЕТРЕ ДАЛА КОЛЕГИ: Тамара Моровић, припадница елитне јединице Кобре, покушала да спасе живот Душану Косовском

Privatna arhiva

Tako je pripadnica "Kobri", elitne jedinice koja ima posebno mesto u Vojsci Srbije (VS), nesebično i bez dvoumljenja donirala deo jetre Dušanu Kuskovskom, koji je bolovao od autoimune bolesti - primarnog sklerozirajućeg holongitisa.

- Dušan je profesionalnu karijeru u VS, prekinuo nakon što mu je 2017. dijagnostikovana teška bolest - priča Tamara za "Novosti". - Morao je da se odrekne posla instruktora u Centru za obuku podoficira u Pančevu i ode u prevremenu penziju. Dugo je tražio donora. Intervencija je trebalo da bude izvedena u jednoj bečkoj klinici, a novac je obezbedio vojni fond zdravstva. Rečeno mu je da dođe sa donorom. Govorio je da je mislio da će teže naći novac za Austriju nego donora, a ispostavilo se drugačije. Posle nekog vremena, upitala sam ga šta je uradio. Očekivala sam da će mi reći da se vratio sa operacije. Kad mi je rekao da još traži donora, srce mi se steglo. Pomislila sam na njegove ćerkice Veru i Anu, da treba da rastu uz oca, kroz glavu mi je prošlo da smo ista krvna grupa, i - prelomila sam. Svesno sam ušla u rizik. Hrabrost je duboko ukorenjen impuls odgovornosti prema ljudima oko nas.

Privatna arhiva

Tekst potpisa

Priprema za transplantaciju bila je puna izazova, ali i duboke povezanosti između dva ljudska bića koja su sticajem okolnosti delila više od vojničke uniforme. Procedura je bila isprepletena složenim nitima medicinske birokratije. Sve se odvijalo sporije nego što su očekivali.

- Prijavila sam se na VMA. Počele su dugotrajne fizičke provere, analize kompatibilnosti naših organa, išla sam na razne komisije - kaže ova žena u čijem srcu tinja vatra nesebičnosti. - Dugo je trajao proces odobrenja zahteva za intervencijom u Austriji, a svaki trenutak za Dušana je bio dragocen. Na kraju su nas odbili zbog sumnje na razvoj mogućih komplikacija i etičke komisije koja je ustanovila da ukoliko donor i pacijent nisu u rodbinskoj ili emotivnoj vezi, što nismo, neće biti prihvaćeni za transplantaciju. Dušan je izgubio nadu, upao u depresiju. U očajanju, odlučio je da potraži pomoć u Turskoj. Ubrzo je stigao pozitivan odgovor iz bolnice. Prihvatili su operaciju, uz upozorenje da imam dva a ne jedan žučni kanal ali da to oni mogu da spoje. Dušan je bio presrećan kada je čuo da idemo.

Privatna arhiva

 

Krajem aprila ove godine, urađena je transplantacija.

- Sećam se osećaja pobede kad smo se probudili iz anestezije - govori Tamara, čiji snažan pogled svedoči o dubokom ubeđenju o snazi ljudske izdržljivosti. - Obe operacije su bile komplikovane. Moja je trebalo da traje četiri, a završena je posle osam sati. Dušana su operisali duže, jer je bolest oštetila i druge organe. I pored neizdrživih bolova oboma nam je bilo puno srce. Verovali smo da smo uspeli.

Atmosfera u sobi u kojoj su ležali bila je prožeta čežnjom za životom i borbom sa sopstvenim telom.

- Noći su izgledale kao beskrajni okeani bola. Neumoljiv bol, stvarao je nevidljiv zid oko nas - Tamarine suze pokazuju težinu neizgovorenih reči koje su tih dana lebdele u vazduhu. - Nismo imali snage za duge razgovore. Svaki naš uzdah i jauk postajali su dijalog. Delili smo tišinu, bol i nadu.

Privatna arhiva

 

Bila je prva u klasi

TAMARA je podoficir u Vojsci Srbije od 2010. Prethodno je završila Fakultet civilne odbrane, smer bezbednost a potom i specijalističke studije. Rođena je u Zrenjaninu, a odrasla u Priboju. Zahvaljujući ujaku koji joj je bio uzor odmalena je trenirala karate. Ostvarila je san, da bude pripadnik odreda vojne policije specijalne namene "Kobre". Često učestvuje u sportskim takmičenjima, orijentiringu, Ocr i Trail trkama. Osvojila je niz medalja, a najdraži uspeh joj je "Prvak Vojske Srbije u orjentiringu". Kroz sve kurseve i obuke, koje je pohađala, bila je prva u klasi. Mama je dečaka Luke, koji, kada je reč o sportskim aktivnostima, ide njenim stopama.

- Ostvarila sam većinu snova - kaže Tamara. - Ostvarena sam i u poslu, i u privatnom životu, i kao majka. - Radim posao koji volim i uvek težim za postizanjem boljih rezultata.

Tamara se vratila za Beograd posle mesec dana. Očekivala je da će i Dušan doći brzo, jer je operacija uspela. Nažalost, sudbina je htela drugačije. Uprkos svim naporima i predanosti, on je preminuo.

- Dogodile su se neočekivane komplikacije, nezavisno od uspeha transplantacije - priča Tamara. - Dušanu su počeli da otkazuju organi. Jedan po jedan. Poslednja je stala jetra.

Ali, gubitak prijatelja nije kraj ove priče, već početak novog poglavlja. Dušanova porodica postala je i njena, a Tamarin hrabri čin most koji ih povezuje.

Foto: Privatna arhiva

SEĆANjE Tamar i Dušan uoči odlaska na transplantaciju

- Dušanovi najbliži me prisvajaju kao najrođeniju, a i ja njih - kaže Tamara. - Njegova supruga mi često govori da sam im podarila najlepšu godinu u životu. Svaki dan im je bio poklon, otkako sam im vratila nadu. Makar smo pokušali da zajedno dotaknemo cilj. Nije mala stvar kad ti neko u najtežoj situaciji ponudi ruku i iskreno obeća da će dati sve od sebe. Bar sam ih usrećila godinu dana. Bar sam im vratila nadu. Samo mi je žao što Dušana nema, on bi najbolje razumeo šta mi se desilo.

Tamara je brzo obukla uniformu i vratila se na posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!