ŠTA ZNAČI OVA TABLA NA ULAZU U VRŠAC: Označava jedinstvenost ovog grada u odnosu na sve ostale u Srbiji

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

14. 12. 2023. u 14:32

NA ulazu u Vršac iz pravca Beograda već dve godine stoji jedinstvena tabla u Srbiji, koja označava da je taj južnobanatski grad deo Asocijacije vinskih gradova Evrope RECEVIN.

ШТА ЗНАЧИ ОВА ТАБЛА НА УЛАЗУ У ВРШАЦ: Означава јединственост овог града у односу на све остале у Србији

Foto: J.J.Baljak

Zašto je jedinstvena – zato što je Vršac jedini grad iz Srbije, ujedno i jedini iz zemlje koja nije članica EU, koji je deo ove prestižne unije, te je takva tabla postavljena jedino u tom gradu u našoj zemlji.

Vrščani su postali članovi RECEVIN-a 2015. godine, zahvaljujući velikom zalaganju Banatskog vinskog reda „Sveti Teodor“ i lokalne samouprave. Na njihovoj strani bila je i viševekovna tradicija uzgajanja vinove loze i pravljenja kvalitetnih vina, zbog kojih je Vršac i pre jednog veka bio u samom evropskom vrhu.

Foto: J.J.Baljak

Vitezovi vina iz Vršca

Svečani prijem je upriličen na bini u centru grada, tokom manifestacije „Dani berbe grožđa“, koja evo već 65 godina slavi vino i vinogradarstvo u Vršcu. Plaketu im je tada lično uručila tadašnja predsednica RECEVIN-a Karmen Ribes.

Vršac se, tako, kao jedini grad iz Srbije, našao u društvu priznatih vinskih gradova iz Francuske, Italije, Španije, Nemačke, Austrije, Slovenije, Bugarske, Grčke, Mađarske i Portugala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)