ODRŽANO 49. PRVENSTVO SRBIJE U DREVNOJ KINESKOJ IGRI "GO", UČESTVOVALI I ĐACI: Na tronu opet Dušan i Nikola

Зорана Рашић
Zorana Rašić

04. 12. 2023. u 16:55

BRAĆA Dušan i Nikola Mitić iz Niša i ove godine bili su bez premca na Pojedinačnom državnom prvenstvu u misaonoj strateškoj igri „Go“, održanom minulog vikenda u Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Paraćinu.

ОДРЖАНО 49. ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У ДРЕВНОЈ КИНЕСКОЈ ИГРИ ГО, УЧЕСТВОВАЛИ И ЂАЦИ: На трону опет Душан и Никола

Foto: Z. Rašić

Takmičenje je okupilo najbolje goaše iz Srbije, ali i učenike-početnike koji su hteli da prvi put iskuse draž igre na zvaničnom prvenstvu. Iako su prvo i drugo mesto od starta bili "rezervisani" za Mitiće, momke koji su u samom vrhu evropskog amaterskog „Goa“, prava bitka vodila se za treću poziciju, koja je na kraju pripala Nikoli Jevtiću.

Šampion Srbije, Dušan (33), pobedio je u svih šest partija tokom šest kola, dok je dve godine mlađi Nikola pobedio u pet – šestu je izgubio od brata. Obojica kažu da je konkurencija bila jaka i da “Go“ igraju od detinjstva. Naučio ih je otac, a titule osvajaju petnaestak godina. Posle gimnazije, Dušan je proveo dve godine u Južnoj Koreji, a Nikola u Japanu i Kini, samo da bi se usavršili u ovoj istočnjačkoj igri. Danas obojica rade u IT sektoru i u „Gou“ su skoro profesionalci. Majstori sedmog dana.

Foto: Z. Rašić

 

Na državnom prvenstvu učestvovalo je 25 igrača iz Niša, Kragujevca i Beograda, a pridruženi su bili učenici Go sekcije iz škole – domaćina. Ova sekcija je pokrenuta zahvaljujući podršci škole i inicijativi Željka Veselinovića, predsednika ProGo kluba iz Niša, najmasovnijeg u Srbiji.

- Velika je stvar zainteresovati decu da nauče igru koja, dokazano, razvija inteligenciju, čemu u prilog govori podatak da su najbolji goaši visokoobrazovani. Mnogi od njih su članovi MENSE i imaju koeficijent inteligencije preko 140 - naglašava ovaj Nišlija.

SVETSKO PRVENSTVO U KINI

Na svetskom amaterskom prvenstvu u igri "Go" koje će se održati u Kini u Sen Ženu od 14. do 20. decembra predstavnik Srbije biće Dragan Dubaković, član „Radničkog“ iz Kragujevca. On do sada nije učestvovao na svetskim prvenstvima kao igrač, ali  je bio trener pre dve godine u Vladivostoku:

 - U Kini će se takmičiti po jedan predstavnik iz svake zemlje. „Go“, inače, igram ceo život, a prvi turnir na kom sam nastupio održan je 1984. godine.

Među takmičarima bilo je i osnovaca, poput Petra Ilića iz Merošine (13) i njegovog vršnjaka Koste iz Niša. Obojica već  imaju solidno iskustvo u ovoj intelektualnoj igri. Kosta nastupa čak sedam godina i mentor je svojim drugovima u školi učeći ih vrlo jednostavnim pravilima ređanja belih i crnih kamenčića na tabli.

Iz Go sekcije MEŠ-a nastupila su četiri đaka. Pored Aleksandra Vlajkovića, glavnog „krivca“ za to jer ih je obučio, prvi put u ovoj igri oprobali su se Marija Tomić, Andrija Stojanović i Aleksandar Stanković. Naravno, nisu se „proslavili“, ali je bilo zabavno.

Foto: Z. Rašić

Najmlađi i najstariji goaš, Veselinović i Kosta

- Tek sam naučila ovu društvenu igru na radionici, pa sam sad želela da vidim kako takmičenje izgleda. Ide mi dobro. „Go“ je zabavan i motiviše na razmišljanje. Trudim se, ali  sam početnik i moram još mnogo toga da naučim – priča Marija sa osmehom, a potvrđuje Andrija:

- Nastaviću da igram rekreativno. A da li ću se takmičiti, to ću tek kasnije da procenim.

Danas je Niš ne samo srpski već i evropski centar „Goa“, dok je Kragujevac  bio njegova  „kolevka“ pre pola veka. Toliko otprilike u Srbiji traje tradicija igranja.

A kako ističe Željko Veselinović, realizator državnog prvenstva u organizaciji "Go Saveza Srbije", škola se potrudila da maksimalno obezbedi sve uslove. Igra „Go“ je, inače, kategorisana u četvrtu grupu neolimpijskih sportova. U istom rangu je kao šah, pa je prvenstvo u Paraćinu završeno zvaničnim bodovanjem plasmana igrača, na osnovu čega se na kraju odlučuje ko će predstavljati Srbiju na međunarodnim takmičenjima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)