PANDE ZA TURISTE NI NE MARE: "Novosti" na licu mesta u Dujingjan dolini (FOTO)

Đ. S.

01. 08. 2023. u 16:58

KINESKA provincija Sičuan, smeštena u centralnom delu najmnogoljudnije države sveta, poznata je naročito među ljubiteljima gastronomije. Ljuta hrana, nekada i do granica jestivosti, nikoga ne ostavlja ravnodušnim... Nisu, međutim, samo začinjene đakonije zaštitni znak Sičuana. Tu su i pande koje naročito u većim gradovima kao što su Čengdu i Ibin možete sresti na svakom koraku.

ПАНДЕ ЗА ТУРИСТЕ НИ НЕ МАРЕ: Новости на лицу места у Дујингјан долини (ФОТО)

Foto Đ. Samoilović

Da li su to kamene skulpture crno-belih medveda, ili magneti i štapići sa njihovim likom u suvenirnicama, tek ove simpatične životinje, neozabilazni su deo kulture ovog dela Kine. Pre svega zbog Dujingjan doline panda koja je smeštena na oko sat vožnje od Čengdua najvećeg grada provincije.

Tu je, 1953. godine otkrivena jedna panda, očito u svom prirodnom staništu. Mnogo godina kasnije, maja 2010. krenulo se sa njegovim uređenjem i zvanično je otvoreno u aprilu 2015. Površine je 51 hektar, okruženo, šumom bambusa kao i predivnim pitorseknim predelima koje upotpunjuju doživljaj.

Na prostoru Dujingjan doline, sagrađen je i prihvatni centar za pande, kao i bolnica za one pande iz divljine koji su bolesne ili povređene. Neizostavno, tu je i deo u kojem se pande razmnožavaju.

Za posetioce je napravljena velika šetačka staza u šumi bambusa gde su smešteni kavezi sa velikim pandama kojih ima 12, dok se na jednom kraju čitavog kompleksa nalazi predeo sa retkim i atraktivnim crvenim pandama (ima ih oko 25) koje su atrakcija za mnogobrojne turiste koji dolaze samo sa jednom namerom: da vide ove popularne životinje.

Tokom posete popularnoj dolini pandi, naruku nam je išlo i prohladno vreme budući da pande ne podnose vrućinu i vlagu. Crno-beli prijatelji su bili gotovo nezainteresovani za posetioce i nisu obraćali mnogo pažnje na mnoštvo naroda koji je naslonjen na zaštitnu ogradu pokušavao da ovekoveči susret sa ovim retkim životinjama. Sa info-tabli pokraj svakog kaveza, saznali smo, na primer, da je jednoj od panda kraj koje smo prošli, ime Ji Šao, da je šarmantno nespretna, da se kreće sporo. Medved Po je, pak, rođen u Španiji i živi sa blizancem A Baom u kavezu. Za njega tvrde da je ponekad letargičan, ali i da je s vremena na vreme šaljivdžija. Od brata blizanca, razlikuje ga duži nos i oblije lice.

Kako su nam vodiči objasnili, jedan uobičajen dan pande podrazume 12 sati spavanja, potom tokom ostatka dana sporadične obroke uglavnom od bambusovog lišća koje im malo-malo zaposleni donose. Ostatak vremena između grickanja bambusa, provode "smotano" se uspinjući po drveću i drvenim instalacijama i tako dodatno animiraju turiste kojih svake godine bude između milion i dva.

Svaka panda, takođe, ima svoje mini-jezero gde u zavisnosti od spoljašnje temperature može da dođe da se rashladi. Ili, ako joj je baš dosadno, da se valja u blatu, pa potom u vodi prljajući tako beli deo krzna...

Kape, rančevi, magneti...

KAD završe sa razgledanjem panda i uživanjem i smejanjem njihovim potezima, turisti obično kupuju različite suvenire: kape, kačkete, torbice, rančeve... Sve u obliku pande i po pristupačnim cenama. Rančevi koštaju između 1.500 i 2.500 dinara, dok su kape i kačketi oko 1.000. Nešto jeftiniji su privesci i magneti, kao i školski pribor.

Navodnjavanje pre 2.250 godina

U BLIZINI Dujingjan doline panda, nalazi se i istorijski kompleks sa palatama i mostom na mestu gde je oko 256. godine pre Hrista izgrađen najstariji sistem za navodnjavanje na svetu na obalama reke Min. Principe Dujingjan irigacionog sistema, Kinezi i dan-danas upotrebljavaju i koriste snagu reke da vodom snabdevaju gotovo 700.000 hektare poljoprivrednih površina, sve zahvaljujući sistemu izgrađenom pre oko 2.250 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini