ZAVRŠENA VELIKA REKONSTRUKCIJA MUZEJA NA SLOBODIŠTU: Sećanje na žrtve fašista (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

09. 06. 2023. u 15:18

POSLE 20 godina Memorijalni kompleks Slobodište u Kruševcu, koji je građen od 1961. do 1965. godine po ideji književnika Dobrice Ćosića ponovo će oživeti ovog meseca.

ЗАВРШЕНА ВЕЛИКА РЕКОНСТРУКЦИЈА МУЗЕЈА НА СЛОБОДИШТУ: Сећање на жртве фашиста (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:S.Babović

Dom memorijalnog parka, podignut 1978. godine, „srce“ celog kompleksa pod zaštitom države, kompletno je rekonstruisan i obnovljen i biće svečano otvoren 26. juna, uoči Vidovdana. “Novosti“ su dobile priliku da snime prostor, gde će se uskoro naći i nova stalna postavka.

Više od 22 miliona dinara uložilo je Ministarstvo kulture i Ministarstvo rada u obnovu muzeja, koji će dostojno čuvati uspomenu na više od 1.600 civila i rodoljuba stradalih u Drugom svetskom ratu.

- Objekat je u celosti rekonstruisan kroz tri faze i spreman je za prijem posetilaca - predočava za „Novosti“ Nikola Pantelić, direktor Narodnog muzeja Kruševac, pod čijim okriljem je Memorijalni kompleks Slobodište sa Domom.

- Radilo se temeljno i ozbiljno. Radovi su podrazumevali obnavljanje hidroizolacije, nove električne instalacije, vodovodne i kanalizacione linije, krečenje, zamenu stolarije, modernu i prilagođenu rasvetu. Samo je na spoljnoj fasadi korišćen specijalan materijal iz Austrije, čija je garancija 30 godina.

Uveden je savremen video-nadzor sa senzorima za pokret, kao i nov protivpožarni sistem. Muzej će imati i suvenirnicu, kao i poseban prostor za održavanje promocija, predstavljanje knjiga, predavanja i naučnih skupova.

- Memorijalni kompleks je posvećen streljanju stanovnika Kruševca i okoline tokom fašističke okupacije, ali će se u stalnoj postavci naći mesta i za eksponate, koji svedoče o drugim zločinima u istom periodu, poput masakra u Krivoj reci kod Brusa - napominje Pantelić.

- Prikazaćemo arhivsku građu, fotografije, svedočanstva preživelih. 

Rekonstrukciju su pratili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture. I obnova nije bila jednostavna. Jedinstven muzej iz vazduha izgleda kao da je ukopan u zemlju. Arhitekta Bogdan Bogdanović realizovao je Ćosićevu zamisao kao veliki spomenik u prirodi. Prostire se na čitavih 80 hetara!

Sadrži i dragocene spomeničke elementi Stratište i Humke, kao i dva amfiteatra – Dolina pošte, sa jatom kamenih ptica, kao i Dolinu živih, kojima se pristupa kroz kružnu Kapiju Sunca i gde je amfiteatar. Dom Slobodišta, nešto mlađi od ostatka kompleksa, projektovali su arhitekte Bogdanović i Svetislav Živić. 

Suština čitavog kompleksa određena je dvema sugestivnim porukama: „Pod ovim nebom, čoveče, uspravi se“ i „Hleb i sloboda isto su nama“.

Slobodište je u drugoj polovini 20. veka bilo poznato po održavanju ”Svečanosti slobode”. U amfiteatru na otvorenom izvođene su pozorišne i baletske predstave, održavani koncerti, priređivane izložbe. Pre stalne, Dom Slobodišta biće otvoren vrednom gostujućom izložbom Muzeja žrtava genocida - "Prebilovci - Sećanje koje traje".

Postavka je svedočanstvo o ustaškom masakru u srpskom selu 1941. godine: oko 500 meštana Prebilovaca, među kojima 237 dece i 233 žena, bačeno je u jamu.

LUKAVSTVO GRADITELjA BOGDANOVIĆA

“IMA stvari koje ne treba gledati iz daljine, u njih se ponire. Rekao bih da i ovu građevinu valja pribrojati takvima. Čoveka valja uvesti u središte, prepustiti ga u svet oblika u koji mora da zađe, kroz koji će da prođe, sa kojima mora nehotično da se i poistoveti. Samo tako razumeće ih. Moglo bi to da se shvati i kao lukavstvo graditelja, ali to je lukavstvo u višem cilju, pa će mu se, valjda, znati i oprostiti” - rekao je o Slobodištu, projektant, arhitekta Bogdan Bogdanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna