UPOZNAJTE JEDNU OD NAJMANJIH ZEMALJA NA SVETU: Ima više firmi nego stanovnika (FOTO)

Vukica STRUGAR

11. 05. 2023. u 13:58

KNEŽEVINA Lihtenštajn, sa trideset osam hiljada stanovnika, nešto je veća od San Marina, Monaka i Vatikana i svrstava se u red najmanjih država sveta. Uprkos tome, ima jedan od najvećih bruto nacionalnih dohodaka po glavi stanovnika - oko 138.000 dolara, pa je tako među najbogatijim zemljama na planeti. Jedina je država koja ima više firmi nego stanovnika: prema nekim podacima ovde je mesto našlo njih čak četrdeset hiljada!

УПОЗНАЈТЕ ЈЕДНУ ОД НАЈМАЊИХ ЗЕМАЉА НА СВЕТУ: Има више фирми него становника (ФОТО)

foto: V.Strugar

I sve ostalo u vezi sa neobičnom istorijom Lihtenštajna je kuriozitet do kurioziteta. Smeštena na samoj obali reke Rajne (koja deli Lihtenštajn od Švajcarske), država svoj naziv duguje porodičnom imenu plemićke porodice iz donje Austrije, po kojoj se zove i dvorac iz jedanaestog veka. Šezdesetih godina prošlog stoleća ova mala kneževina postala je poreski raj, mesto slobodne trgovine i poreskih olakšica u srcu Evrope. Tako je privučen ogroman kapital, što objašnjava i činjenicu zašto toliko svetskih kompanija ima sedište u Lihtenštajnu. Uprkos velikom blagostanju, broj stanovnika nije se povećavao zbog rigidne dodele državljanstva, koje se uglavnom stiče po osnovu rođenja i porekla.

Glavni grad Vaduc (ili Vaduz) ima samo pet hiljada stanovnika i nije najveći u zemlji. Pored njega je Šan, sa nekoliko hiljada više, ali je Vaduc izabran za centar jer se u njemu nalazi kneževski dvorac. U samo jednom, malom ravničarskom delu zemlje odvijaju se poljoprivreda i stočarstvo, dok je ostatak planinska oblast koja danas ima najgušću mrežu obeleženih staza za pešačenje, hajking, planinarenje - nekoliko stotina kilometara.

Pešačka tura kroz centar Vaduca traje tek petnaestak minuta: glavna ulica koja vodi od Gradske kuće do Parlamenta duga je nekoliko stotina metara. Zanimljivo je da se u neposrednoj blizini srca grada mogu videti livade sa alpskim kravama u "milka" šarama. Doduše, ne u onim ljubičastim već sivo-braon, a nedaleko od granice sa Švajcarskom nalazi se predeo koji se nezvanično naziva Hajdilend - po čuvenoj devojčici Hajdi, junakinji romana Johane Špiri...

foto:V.Strugar

 

Zdanje je osnovano 1930. godine, ulaz je besplatan, a u njemu se nalaze sve izdate poštanske marke u Lihtenštajnu od 1912. godine. Moglo bi se reći da je ovo mesto san svakog filateliste, jer su u njemu svetski poznati primerci, ne samo po svojoj izuzetnoj estetici već i sofisticiranim tehnikama u kojima su rađeni. Posetiocima se pruža fascinantan uvid u procese koji su uticali na stvaranje poštanskih maraka, pod svodovima muzeja su i dokumenti, pa i oprema iz poštanske istorije.

foto:V.Strugar

 

Iako su u Lihtenštajnu marke počele da se štampaju i prodaju 1. februara 1912, sve do 1920. kneževina nije imala svoju poštu nego je koristila austrijsku. Iako je već naredne godine ušao u poštansku mrežu Švajcarske, Lihtenštajn je sačuvao pravo da štampa svoje "brendove" i prodaje ih u drugim zemljama. Produkcija se povremeno širila, ali se ekskluzivitet čuvao upravo malim serijama. Između ostalih, u muzeju se mogu videti i neke sa ruskim temama, kao što su serija ruskih uskršnjih jaja, "Evgeni Zotov" i drugi.

Poštarski muzej Kneževine Lihtenštajn (naziva se i Lihtenštajnski muzej pečata) otvoren je pomenute 1930, mada je tek šest godina kasnije otvoren za posetioce. Marke Lihtenštajna smatraju se malim umetničkim delima i iz svakog novog izdanja, kopije se šalju u muzej. Na ovom mestu čuvaju se i štampane ploče, gravure, skice... Posetioci su u prilici da razledaju i probne marke, od kojih neke nikad nisu izašle na svetlost dana. Tu su i poštanski sandučići iz raznih perioda, opreme i uniforme poštara.

Konačno, Vaduc sa svojih pet hiljada stanovnika (zahvaljujući visokom standardu), može se pohvaliti sa još tri "zdrava" rekorda: stopa pismenosti je sto odsto, prosek života osamdeset godina, a u celoj zemlji postoji samo jedna - bolnica. Ipak, da ova po mnogo čemu idealna zemlja može (možda baš zbog toga) biti nedovoljno zanimljiva, svedoči podatak da je Lihtenštajn jedna od najmanje posećenih država u Evropi.

Iz rata se vratio jedan više

GOTOVO neverovatno zvuči podatak da u Lihtenštajnu ima tek stotinak policajaca, kao da u njemu ne postoji vojska. Istina, postojala je sve do austrijsko-pruskog rata u kome je Lihtenštajn učestvovao sa 80 vojnika. Jedinstveni su i po tome što ne samo da su svi sačuvali glave, već su se u zemlju vratili i sa jednim čovekom više!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)