DRAGICA GAŠIĆ OD PRE DVE I PO GODINE JEDINI JE SRPSKI POVRATNIK U GRADU NA RIBNIKU: Moj dom je samo Đakovica

Dragana ZEČEVIĆ

11. 01. 2024. u 07:00

UPRKOS svemu što me snalazilo od kada sam se vratila, i dalje volim da budem u svom stanu. Želim da ostanem ovde, jer se u Đakovici, mom rodnom gradu, najbolje osećam, ma šta de se dešava - govori nam Dragica Gašić (61), i danas, više od dve godine nakon što je početkom juna 2021. smogla snage da se vrati u Đakovicu, na svoje.

ДРАГИЦА ГАШИЋ ОД ПРЕ ДВЕ И ПО ГОДИНЕ ЈЕДИНИ ЈЕ СРПСКИ ПОВРАТНИК У ГРАДУ НА РИБНИКУ: Мој дом је само Ђаковица

foto d.z.

U ovom gradu u Metohiji, iz kojeg je 1999, proterano više od 12.000 Srba, jedina je srpska povratnica. Hrabra, namerna da istraje i ostane iako je prošla višegodišnju pravnu "borbu" sa Albancem koji joj je uzurpirao stan i uprkos tome što od povratka proživljava pravu golgotu.

- Istog dana kada su mi iz tzv. Kosovske agencije za imovinu vratili ključ došla sam u svoj stan. I pre nego što sam se vratila svake godine sam dolazila do zgrade i sa ulice gledala svoj stan, svoju terasu. Imala sam toliku želju da se vratim da nisam razmišljala o poteškoćama - priča nam.

Ušla je Dragica u prazan, ruiniran stan... Nije odustala. Ni kada su je Albanci gađali kamenjem, lepili slike kako će je zaklati, ni kada su joj zabranili u obližnjem marketu i pekari da kupuje hleb i peciva...

- Nije mi bilo svejedno kada su mi svake noći od jedan posle ponoći do ujutru u pet sati lupali na vrata. Zato sam prvih godinu dana bila gotovo bez sna. Nema načina na koji nisu pokušali da me ponize i uplaše. Evo, poslednjih nekoliko dana ne mogu da izađem da bacim smeće, jer mi prete... Ali izdržaću. Povremeno me posete policija, Kfor, ponekad novinari, a u gradu odem do Manastira Uspenja Presvete Bogorodice, gde žive dve monahinje. One su mi jedino srpsko društvo u gradu - priča nam Dragica dok joj pogled ide prema prozoru, svetlosti, metohijskom nebu, terasi koja joj je često jedino mesto "za izlazak".

Ova žena čiji je život poslednje dve godine podvig, neuporediv, mnogima nepojmljiv, majka je dva odrasla sina koja i dalje žive u raseljeništvu. Kaže nam da se oni nisu slagali sa njenom odlukom da se vrati, ali da je ona i to zanemarila.

- Samo je Đakovica moj dom, to je jedno jedino mesto na svetu koje za mene znači dom - iskrala se suza iz Dragičinog oka. - Vreme mi ovde brzo prolazi, gledam TV, pletem čarape, džempere, sređujem stan, pričam telefonom, obradujem se svakom telefonskom pozivu jer to mi je "čašica razgovora"...

HEROINA U "ZABRANjENOM GRADU"

DRAGICA je heroina, jer se osmelila da se vrati u grad koji je na neki način zabranjen za Srbe. Albanci na sve načine nastoje da im onemoguće povratak. Većina srpskih kuća je porušena ili uzurpirana, groblje oskrnavljeno, a crkva u gradskom parku srušena do temelja. Ipak, verujemo da je Dragica ta "nit" koja će pokrenuti povratak raseljenih - kaže Milenko Jovanović, predsednik Privremenog organa Đakovice. 

Zahvalna je Kancelariji za Kosovo i Metohiju koja joj je uplatila 300.000 dinara, Goranu Rakiću koji je 2021. bio ministar za povratak i dopremio joj kuhinju, šporet, mašinu za veš, krevet... Vuksanu Gojkoviću, iz Kline, koji joj donosi namirnice. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!