MILOŠ I STEFAN STOJANOVIĆ, IZ GOTOVUŠE KOD ŠTRPCA, RANJENI NA BADNJI DAN 2023: Uprkos hicima ostaju na dedovini

Dragana ZEČEVIĆ

10. 01. 2024. u 14:00

BADNjI dan 2023. Pravoslavni vernici širom Srbije spremali su se da obeleže ovaj blagi dan. Ali usledila je vest koja je sledila srca, nagnala suze, skamenila duše: dok su se vraćali iz badnjaka na Stefana (12) i Miloša (21) Stojanovića, iz Gotovuše kod Štrpca, pucao je Azem Kurtaj, pripadnik tzv. Kosovske bezbednosne službe (KBS) i - ranio ih.

МИЛОШ И СТЕФАН СТОЈАНОВИЋ, ИЗ ГОТОВУШЕ КОД ШТРПЦА, РАЊЕНИ НА БАДЊИ ДАН 2023: Упркос хицима остају на дедовини

Foto: Grad Prijedor

Bez ikakvog povoda, osim jednog: Srbi su. Bili su to hici koji su pravo u srce pogodili svakog Srbina, svakog čoveka...

Posle pružene prve pomoći u Domu zdravlja u Štrpcu, oni su prebačeni u KBC u Gračanici. I dok je Srbija sa strepnjom iščekivala vesti o njihovom stanju, stigao je snimak koji se ne zaboravlja: Stefanovo ubrzano disanje dok leži na bolničkom krevetu i jasno vidljivi otkucaji srca koje udara kao da će mu iskočiti iz grudi... Jeza. Nespokoj. I nada. I iskrene molitve koje su, srećom, uslišene.

Foto: Printskrin

Stefan posle prijema u bolnicu

- Želeli smo da se slikamo sa badnjakom kada je odjednom neko iz automobila počeo da puca. Nisam video ko je to učinio ali sam sada bolje. Nisam se uplašio. Pogođeno mi je rame, a Milošu ruka - rekao je dan kasnije za "Novosti" hrabri Stefan, iz bolnice u Gračanici.

Iako su dečaci hrabro podneli povrede, njihovi roditelji su danonoćno bdeli nad njima u bolnici.

- Stefan i Miloš su dobro, sam Bog i praznik su ih sačuvali - rekla nam je Stefanova majka Zorica, dok je Milošev otac Zvonimir isticao da umesto da proslavljaju Božić, on i roditelji malog Stefana strahuju za živote dece.

Strahuje se za živote srpske dece na KiM ne gotovo 25 godina, koliko je prošlo od NATO agresije, nego decenijama. Oni koji i danas čuvaju srpsko ime u našoj južnoj pokrajini žive podvig. Naročito srpska mladež koja uprkos hicima ostaje na dedovini.

Foto: Kosovo-onlajn

Miloš Stojanović ranjen u ruku

Stamena, od nekog posebnog, junačkog kova. A više nego podvižnici su one porodice koje su smogle snage da i posle ranjavanja i ubijanja svoje dece ostanu na svome, na svojoj zemlji, na svom ognjištu. Svi oni su sada u licima Stojanovića, u licima Stefana i Miloša. Ravno godinu posle tog gnusnog napada Stefan ide u školu, a Miloš radi.

ČVRSTO NA OGNjIŠTU PREDAKA

PAMTIĆE i Miloš Stojanović čitavog života Badnji dan 2023. Uz roditelje, mlađeg brata i sestru, čvrsto je rešen da ostane na ognjištu svojih predaka. Njegova porodica bavi se sakupljanjem lekovitog bilja, dobili su od opštine i sušaru, tako da je Miloš, koji je završio srednju ekonomsku školu, zasad u tom poslu. 

- Stefan je dobro, iako je preživeo veliku traumu. Ostao mu je i ožiljak na ramenu. Trudimo se da ne mislimo na taj nemio događaj. Moj sin redovno ide u školu ovde u selu i pohađa šesti razred. Druži se sa decom, ali se mi, roditelji ipak plašimo za bezbednost sve naše dece - kaže Stefanov otac Rade koji ima i dve godine starijeg sina Stanka. Zato mu je, kaže, jedina želja da sva srpska deca na KiM odrastaju u miru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu