SVAKO VEČE BESPLATNO HRANI GLADNE KIKINĐANE: Pekar Željko Stanisavljev višak hrane podeli siromašnima

Рада Шегрт
Rada Šegrt

08. 01. 2024. u 11:27

DOK je kao pekar radio u tuđoj radnji, Zrenjaninac Željko Stanisavljev (52) imao je dve želje: da otvori svoju i da višak hrane podeli siromašnima. I ostvarile su mu se.

СВАКО ВЕЧЕ БЕСПЛАТНО ХРАНИ ГЛАДНЕ КИКИНЂАНЕ: Пекар Жељко Станисављев вишак хране подели сиромашнима

Foto: R. Šegrt

Čim je pre godinu otvorio pekaru u susednoj Kikindi, od prvog radnog dana svoj mali biznis pretvorio je u veliku humanost. Sve pite ispod sača koje ne proda, na kraju radnog dana, besplatno daje onima koji ne mogu da ih kupe. Svojim pitama dobrote hrani gladne Kikinđane.

- Nisam hteo da višak prodajem upola cene, jer sam rekao sebi da ću, ako ikada otvorim svoju radnju, pomagati drugima. To radim iz duše i tako ću činiti i dalje - rešen je Željko.

DOLAZIM SVAKO VEČE...

OD prvog dana dolazim svako veče. Mnogo mi znači, jer imam malu penziju od koje pomažem ćerki da leči bolesnog sina od 13 godina koji ima redak oblik limfoma. Za mene i muža ovde dobijem večeru, a često imamo i doručak. Nekada i nama ostane, pa podelimo drugima - kaže Katica Valet (63). 

U radnji ima samo pite, slane i slatke, koje sam pravi i peče ispod sača.

- Radimo do devet uveče. Na kraju radnica vidi koliko je ljudi došlo po hranu i svu količinu pita koje nismo prodali, podeli na jednake delove. Tako svi dobiju isto. Nekada mi ostane dva, tri, četiri kilograma, a nekada je bilo i po 15, jer ima više vrsta, a teško je uvek proceniti koliko će mušterija biti tokom dana - priča Željko. 

Foto: R. Šegrt

Ne prodaje već deli višak hrane

Zimi je manje onih koji uveče dođu po besplatnu hranu, jer je nekima daleko, a leti je ponekad bilo i po 15 građana.

- Do sada sam sigurno podelio od jednu i po do dve tone. Da sam prodavao upola cene, mogao sam da zaradim oko 5.000 evra. Ali mojoj duši više prija da poklonim - kaže Željko, koji radi u zakupljenom lokalu. 

U Kikindi živi u iznajmljenom stanu, jer mu je teško da svakodnevno putuje u Zrenjanin, gde mu žive majka i brat. Tamo ima stan, a u komšiluku radi i plaća dve kirije.

- Moj moto je da niko ne treba da bude gladan. Zaradim malo više od plate, imam dve radnice i meni je dosta. Verujem da bi bolje radio da je radnja u centru, ali sam ovde našao prazan lokal - priča Željko Stanisavljev, koji hranu rado poklanja i u humanitarnim akcijama raznih udruženja.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu