OBIČAJ SA KOSOVA I METOHIJE: Barenica sa suvim mesom za srpsku Novu godinu (FOTO)

J. S.

13. 01. 2023. u 13:38

Barenica sa suvim mesom je tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije. Iako je recept vrlo jednostavan, svaka domaćica ima nešto od svoje mame ili bake što njenu barenicu koja se tradicionalno doručkuje prvog dana srpske Nove godine čini posebnom.

ОБИЧАЈ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Бареница са сувим месом за српску Нову годину (ФОТО)

Foto: Vesna Lazić

Domaćica iz ovog kraja Vesna Lazić, iako više ne živi na Kosovu i Metohiji, kaže da ne odustaje od ove tradicije i da vrlo često 14. januara barenica bude umesto doručka ručak jer tada se porodica okupi za trpezom.

Foto: Vesna Lazić

Tekst potpisa

U nekim domaćinstvima stavlja se i po jedan novčić za svu decu u porodici, dok u drugim važi verovanje da je dovoljan jedan i da će ko ga nađe imati sreću naredne godine.

Jedan od recepata za kosovsku barenicu kaže da je potrebno da se u posudu stavi 2 decilitra tople vode, izdrobi kocka kvasca, doda kašičica šećera i dve kašike brašna, te se stavi na toplo mesto da testo nadođe.

Kad kvasac nadođe dodaju se 2 jajeta, 2 kašike ulja i jedna kašičica soli, brašno dodavati postepeno, mešati varjačom. Pleh premazati uljem, sipati smesu i ostaviti da ostoji 10 minuta. Nakon toga peći 30 minuta na 250 stepeni.

Pri kraju dodati suvo meso i ostaviti još nekih pet minuta u vrućoj rerni. Kada se barenica izvadi iz rerne viljuškom se izdrobi na sitne delove i služi topla.

 

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)