PATRIJARH KIRIL O ABORTUSU: Slobodno predajte bebu crkvi na vaspitavanje, ako žena želi da sačuva dete - mi ćemo joj pomoći

Novosti online

16. 05. 2021. u 11:40

PATRIJARH Moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je žene koje su spremne da rode dete, ali ne mogu samostalno da ga vaspitavaju da ne vrše abortus, već da ga predaju Ruskoj pravoslavnoj crkvi na vaspitanje.

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ О АБОРТУСУ: Слободно предајте бебу цркви на васпитавање, ако жена жели да сачува дете - ми ћемо јој помоћи

Patrijarh Kiril / Foto Tanjug-AP

- Ako žena želi da sačuva svoje dete, crkva će joj sigurno pomoći… Ako ne možete da vaspitavate dete, ali ste ga rodili ili ste spremni da ga rodite, ne ubijajte dete, rodite ga i predajte nam ga, crkvi, i mi ćemo uraditi sve da ga vaspitamo i stavimo na noge. Nikad nećemo sprečavati da ga vi, kao majka, posećujete, da osećate jedinstvo sa svojim detetom. Naprotiv, sve ćemo uraditi da ojačamo vašu porodicu, makar i nepotpunu, ali koja ima vrednost i pred bogom i prema celom našom otadžbinom - rekao je patrijarh u obraćanju učesnicima X Crkvenog sabora gde se raspravlja o radu socijalnih službi koji je u četvrtak počeo u Moskvi.

U ovom trenutku Ruska pravoslavna crkva vodi više od 4.500 socijalnih ustanova, realizuje projekte i inicijative u ovoj sferi, saopštila je pres-služba Sinoda. Među njima je više od 350 sestrinstava milosrđa, 77 prihvatilišta za žene u drugom stanju, majke sa decom, 218 centara za humanitarnu pomoć, više od 60 prihvatilišta za stare osobe, više od 400 projekata pomoći za ljude sa invaliditetom, više od 200 struktura za pomoć zavisnicima od droge i više od 90 prihvatilišta za beskućnike.

Neki eksperti su već izrazili mišljenje da je ovo dobra inicijativa za rešavanje demografskih problema u Rusiji. Istina, broj abortusa u ovoj zemlji je u opadanju, ali RPC želi ovim da taj broj svede na minimum.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)