ARMIJA NA KALDRMI CRVENOG TRGA: U Moskvi danas generalna proba tradicionalne vojne parade povodom 9. maja, Dana pobede

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

07. 05. 2021. u 08:20

UČESNICI ovogodišnje vojne parade u čast Dana pobede danas će održati generalnu probu.

АРМИЈА НА КАЛДРМИ ЦРВЕНОГ ТРГА: У Москви данас генерална проба традиционалне војне параде поводом 9. маја, Дана победе

Foto MO

I ove godine mnogi građani i gosti Moskve koriste priliku da se fotografišu uz tenkove i drugu tehniku koja će proći preko Crvenog trga. Scenario parade 9. maja odavno je poznat.

Ona počinje tačno u 10 sati. Prošlogodišnja parada nije mogla da se održi 9. maja zbog epidemije korone, pa je bila 24 juna.

Svi koji u nedelju budu u prilici da posmatraju uživo paradu u Moskvi, moraće da nose zaštitne maske. Publike neće biti u broju kao u godinama bez korone, jer osim obaveznih maski, neiophodno je i poštovanje pravila o održavanju razmaka između posmatrača.

Pripreme za ovogodišnju smotru počele su 5. aprila na vojnom poligonu Alabino u Podmoskovlju. Ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da zahvaljujući preventivnim merama korona se nije raširila među učesnicima ovogodišnje parade. U Alabino su došli da vežbaju samo oni vojnici i oficiri koji su bili vakcinisani i imali antitela.

Foto MO

Ministar Šojgu je najavio da će ove godine na paradi učestvovati više od 12.000 vojnika, pitomaca i oficira. Za razliku od prethodnih godina, biće prisutan veći broj devojaka koje uče na vojnim i policijskim akademijama.

Na kaldrmi na Crvenom trgu protutnjaće 190 jedinica vojne tehnike. Među novitetima će biti oklopni automobil "tajfun PVO". Na nebu iznad Crvenog trga pojaviće se 76 aviona i helikoptera. Među njima će biti i avion pete generacije SU-57.

Strateške nosioce raketa TU-160 na nebu će pratiti lovci SU-35S. Među helikopterima će biti i tri velika transportna helikoptera MI-26.

Osim nove vojne tehnike, po tradiciji će se na Crvenom trgu pojaviti i tenkovi sa kakvim je Crvena armija ratovala i pobedila Hitlera i njegove saveznike u Drugom svetskom ratu. To su čuveni tenkovi T-34.

Ove godine bez stranih lidera

ZBOG toga što Rusi vole posebno da slave "okrugle datume", lani su bili pozvani lideri prijateljskih zemalja koje su kao saveznici zajedno ratovale sa Sovjetima protiv Hitlera. Ove godine domaćini nisu zvali strane delegacije.

Ljubitelji vojne tehnike moći će da vide i tenkove "armata" koje smatraju jednim od najboljih i najsavremenijih na svetu.

Foto KP. RU

Od modernizovane tehnike biće pokazan PVO kompleks "Pancir-SM" sa mini-raketama koji efikasno obara protivničke bespilotne letelice. Kao i lani, veliku pažnju privlači operativno-taktički kompleks "Iskander-M", kao i sistemi "Tornado-S".

Po tradiciji parada završava preletom čuvenih avio-grupa "Striži" i "Ruski vitezi" koji na nebu naprave rusku trobojku.Građani će savremenu vojnu tehniku moći da vide na nekom delu glavne moskovske ulice Tverske.

Oni koji će paradu u Rusiji, ali i van nje, gledati u direktnom TV prenosu, imaće nesvakidašnji pogled, "kao na dlanu", celokupne ruske prestonice jer će se u pilotskim kabinama nalaziti kamere koje će iz ptičje perspektive snimati paradu povodom Dana pobede. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave