BELA KUĆA POSLALA PORUKU KIJEVU: "Vrata NATO-a otvorena za Ukrajinu"

Novosti onlajn

06. 05. 2021. u 19:53

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena smatra da vrata NATO-a treba da ostanu otvorena za nove članice, izjavila je zamenica portparolke Bele kuće Karin Žan-Pjer, komentarišući mogućnost da se Ukrajina pridruži Alijansi.

БЕЛА КУЋА ПОСЛАЛА ПОРУКУ КИЈЕВУ: Врата НАТО-а отворена за Украјину

Foto: EPA

- Bajdenova administracija posvećena je principu da vrata NATO-a ostanu otvorena onima koji to žele kada ispune svoje obaveze o članstvu i doprinesu jačanju evroatlantske bezbednosti - istakla je predstavnica Bele kuće na brifingu.

Ona je potvrdno odgovorila na pitanje novinara da li to znači da Sjedinjene Američke Države podržavaju težnje Ukrajine da se pridruži Severnoatlantskom savezu.

Vrhovna Rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, kojima je odustala od nesvrstanog statusa države. U junu 2016. usvojeni su dodatni amandmani koji članstvo u NATO-u definišu kao spoljnopolitički cilj zemlje. U februaru 2019. ukrajinski parlament usvojio je amandmane na ustav, obezbeđujući politiku zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera NATO-a sa proširenim mogućnostima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet