RUSIJA REGISTROVALA "SPUTNJIK LAJT": Daje se u jednoj dozi, efikasna je protiv novih sojeva

Tanjug

06. 05. 2021. u 14:39

JEDNOKOMPONENTNA vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Lajt“ registrovana je u Rusiji, a njena efikasnost iznosi 79,4 odsto, što je više nego kod mnogih vakcina sa dve doze, saopštio je ruski Fond za direktne investicije (RFPI).

РУСИЈА РЕГИСТРОВАЛА СПУТЊИК ЛАЈТ: Даје се у једној дози, ефикасна је против нових сојева

Foto Novosti

- Ministarstvo zdravlja Rusije, Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ''Gamaleja'' i RFPI saopštavaju da je registrovana jednokomponentna vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Lajt“. Efikasnost jednokomponentne vakcine iznosi 79,4 odsto od 28. dana nakon imunizacije. Stopa efikasnost od oko 80 odsto premašuje stope efikasnost mnogih vakcina koje zahtevaju dve doze - navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je procena efikasnosti izvršena na osnovu podataka Rusa koji su primili samo jednu dozu u okviru programa masovne vakcinacije i koji iz bilo kog razloga nisu dobili drugu dozu u periodu od 5. decembra 2020. do 15. aprila 2021. godine.

Prema laboratortijskim istraživanjima centra „Gamaleja“, vakcina „Sputnjik Lajt“ je efikasna protiv svih novih sojeva virusa korona, dodaje se u saopštenju Fonda.

- Nisu registrovane ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije vakcinom „Sputnjik Lajt“ - precizirano je u saopštenju.

Vakcina „Sputnjik Lajt“ je prva komponenta vakcine „Sputnjik Ve" - rekombinantni adenovirusni vektor čoveka 26. serotipa (rAd26).

„Sputnjik Lajt“ ne zahteva specijalne uslove za čuvanje i logistiku, a cena je pristupačna - manje od 10 dolara, prenosi Sputnjik.

Šema primene sa jednom dozom omogućava da se za kratko vreme vakciniše veliki broj ljudi.

Šef RFPI Kiril Dmitrijev je istakao da „Sputnjik Ve“ ostaje glavno sredstvo za vakcinaciju protiv korone u Rusiji, dok će se jednokomponentna vakcina „Sputnjik Lajt“ izvoziti u inostranstvo.

Ruski fond saopštava da je prvu dozu vakcine „Sputnjik Ve“ širom sveta primilo više od 20 miliona ljudi do 5. maja.

- Pritom, nisu zabeleženi slučajevi moždane sinovenske tromboze (Cerebral Venous Sinus Thrombosis, CVST) - precizirano je u saopštenju.

Ističe se da proizvodnja vakcine ispunjava najstrože standarde sa temeljnom procedurom sa četiri faze prečišćavanja vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)