NEMAČKA ĆE ZA 10 GODINA IZGUBITI SVOJE LEDENE POVRŠINE: Nestaju lednici u Bavarskoj

Novosti online

05. 05. 2021. u 16:45

Nemački lednici se otapaju brže nego što se ranije mislilo i već za deset godina ih možda neće ni biti.

НЕМАЧКА ЋЕ ЗА 10 ГОДИНА ИЗГУБИТИ СВОЈЕ ЛЕДЕНЕ ПОВРШИНЕ: Нестају ледници у Баварској

Ilustracija / Foto Tanjug-AP

Bavarska je jedini deo Nemačke u kojoj ima lednika, ali su im dani odbrojani. Naučnici su ranije predviđali da će se oni otopiti do sredine veka, ali otapanje se poslednjih godina dramatično ubrzalo.

U Bavarskim Alpima postoji pet lednika i u protekloj deceniji izgubili su čak dve trećine svog volumena.

- Lednici nisu samo spomenik istorije Zemlje u obliku snega i leda, oni su istovremeno i termometar stanja naše klime - rekao je Torsten Glauber, bavarski ministar zaštite životne okoline.

Situacija nije dramatična samo u Nemačkoj. Studija objavljena prošle nedelje otkrila je da se otapanje izazvano klimatskim otopljavanjem dodatno ubrzalo u poslednjih 20 godina zbog čega, između ostalog, raste i nivo mora.

Po jednoj studiji lednci su širom planete prosečno godišnje izgubili 267 milijarda tona leda u razdoblju od 2000. do 2019, što je dovoljna količina da Švajcarska svake godine ostane potopljena pod šest metara vode.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima