NAPADI EKSTREMISTA ŠIROM ZEMLJE: Zaustavljena ofanziva talibana u pokrajini Helmand u Avganistanu

Tanjug

05. 05. 2021. u 08:28

AVGANISTANSKE bezbednosne snage potisnule su veliku ofanzivu talibana u južnoj pokrajini Helmand u protekla 24 sata, saopštili su zvaničnici, dok ekstremisti izvode napade širom zemlje nakon isteka prvobitnog roka za povlačenje američkih snaga iz Avganistana.

НАПАДИ ЕКСТРЕМИСТА ШИРОМ ЗЕМЉЕ: Заустављена офанзива талибана у покрајини Хелманд у Авганистану

Foto: EPA

Sjedinjene Države nisu se povukle do 1. maja, roka koji je prošle godine dogovoren sa talibanima, ali su počele da povlače svoje snage koje bi, kako je prethodno najavio predsednik Džo Bajden, trebalo da napuste Avganistan do 11. septembra.

Protivnici te odluke ističu da će islamski ekstremisti iskoristiti povlačenje da pokušaju da se vrate na vlast.

 - U gradu su ođekivale eksplozije i teško naoružanje, a čuli su se i pucnji. Sa članovima porodice sam bio u ćošku sobe, gde smo čuli eksplozije i razmenu vatre, kao da se to događalo iza zidova kuće - opisao je Mula Jan, stanovnik grada Laškar Ga, prestonice provincije Helmanda, preneo je Glas Amerike.

Ataula Avgan, šef saveta Helmanda, rekao je da su talibani pokrenuli ofanzivu u ponedeljak iz više pravaca, da su napali kontrolne punktove na obodima grada Laškar Ga i osvojili neke od njih.

Avganistanske bezbednosne snage su u tom području izvele vazdušne napade i rasporedile specijalne jedinice.

Pobunjenici su potisnuti, ali su borbe nastavljene, dok su stotine porodica raseljene, potvrdio je jedan visoki zvaničnik pokrajine Helmand.

Američke snage su pre dva dana predale bazu u Helmandu snagama avganistanske vlade, a u Vašingtonu je iz Pentagona saopšteno da je američka vojska okončala od dva do šest odsto procesa povlačenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)