BAJDENA MUČE KINA I RUSIJA: Posle 100 dana u Beloj kući predsednik SAD o odnosima s Moskvom i Pekingom

D. D. S.

29. 04. 2021. u 14:16

Američki predsednik Džozef Bajden ponovio je u govoru povodom 100 dana od početka predsedničkog mandata kao dva spoljnopolitička prioriteta izdvojio je odnose sa glavnim ekonomskim rivalom, Kinom, i atomskim, Rusijom. Bajden je rekao da Amerika ne želi eskalaciju u odnosima sa Rusijom, ali da će Moskva snositi posledice zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore i sajber napade. Za Kinu je ocenio da se "brzo približava" i najavio da će SAD održati jako prisustvo u Indo-Pacifiku, uz najavu pojačanja tehnološkog razvoja i trgovine.

БАЈДЕНА МУЧЕ КИНА И РУСИЈА: После 100 дана у Белој кући председник САД о односима с Москвом и Пекингом

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

- Što se tiče Rusije, jasno sam stavio do znanja predsedniku Putinu da će, iako ne želimo eskalaciju, njihovi postupci imati posledice - rekao je Bajden.

Ipak, prema njegovom mišljenju, SAD i Rusija mogu da sarađuju kada je to u njihovom interesu. S druge strane i Bajdenove demokrate, kao i republikanci, su postigli retku  saglasnost oko strožeg pristupa prilikom odnosa sa Pekingom.

Bajden je sa vašingtonskog Kapitol hila poručio kineskom kolegi Si Đinpingu da će SAD održati snažno prisustvo u Indo-Pacifiku, "kao što to radi za NATO u Evropi - ne da bi otpočele sukob, već da bi ga sprečile". Bajden je ponovio da je takmičenje sa Kinom i najveći izazov spoljne politike SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)