PROIZVODNJA PRODATA 20 GODINA UNAPRED: Svi traže ruski tečni prirodni gas s Arktika a proizvodnja tek treba da počne

Tanjug

28. 04. 2021. u 18:39

RUSKI energetski gigant Novatek saopštio je danas da potpisao dvadesetogodišnje kupoprodajne sporazume sa akcionarima njegovog projekta Arktik TPG2 celokupne količine tečnog prirodnog gasa sa tog područja.

ПРОИЗВОДЊА ПРОДАТА 20 ГОДИНА УНАПРЕД: Сви траже руски течни природни гас с Арктика а производња тек треба да почне

Stižu prepolovljene količine gasa

Prodaja tečnog prirodnog gasa (TPG) iz prvog pogona za likvefakciju gasa treba da krene 2023. godine, navodi kompanija, a prenosi Raša tudej.

Količine TPG-a za isporuku biće proporcionalne vlasničkim ulozima svakog od učesnika u ovom projektu, dodaje se u saopštenju Novateka.

Predsednik upravnog odbora kompanije Leonid Mikelson kaže da ovi dugoročni sporazumi između Arktika TPG 2 i njegovih akcionara osiguravaju budući prihod od prodaje TPG-a i čine ovaj projekat nerizičnim.

-Ovo predstavlja jednu od najvažnijih prekretnica u privlačenju spoljnog finansiranja projekta koji će biti završen 2021- dodao je on.

Mikelson je ranije rekao da je izgradnja fabrike TPG 2 na Arktiku završena 39 posto i da će biti puštena u rad kako je planirano.

Projekat predviđa izgradnju tri pogona za likvefakciju (prevođenje gasa u tečno stanje) kapaciteta od po 6,6 miliona tona godišnje, kao i kumulativni kapacitet proizvodnje gasnog kondenzata od 1,6 miliona tona godišnje.

Novatek je većinski vlasnik ovog projekta sa udelom od 60 posto, a među manjinskim akcionarima su strani investitori među kojima je i francuski Total (10%), kineski CNPC (10%) i CNOOC (10%), te japanski konzorcijum Micui i JOGMEC (10%).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BRISEL SE IGRA VATROM: Orban - Zapad na korak od slanja vojnika u Ukrajinu