STIGAO ODGOVOR IZ KREMLJA: Nismo dobili konkretan predlog o sastanku Putina i Zelenskog u Vatikanu

Novosti online

28. 04. 2021. u 13:48

KREMLJ nije dobio konkretan zvaničan predlog na bazi ideje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o susretu sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Vatikanu. Portparol Dmitrij Peskov je ponovio da se pitanje Donbasa ne može rešavati između Kijeva i Moskve.

СТИГАО ОДГОВОР ИЗ КРЕМЉА: Нисмо добили конкретан предлог о састанку Путина и Зеленског у Ватикану

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

- Predsednik Zelenski je rekao da bi to moglo biti idealno mesto za susret. O tome zvanično nije obavešten ni Vatikan, ako smo dobro razumeli, a ni ruska strana. Nikakvu zvaničnu informaciju o tome da je konkretizovan i formulisan predlog – nismo dobili - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da ne zna da li će Putin ići negde kako bi se sastao sa ukrajinskim kolegom, ali je još jednom ponovio stav da se pitanje Donbasa ne može rešavati između Kijeva i Moskve.

- Da li je predsednik Putin spreman da negde putuje ili ne, ne znam. Polazimo od toga što je rekao predsednik da, pošto nismo strana u sukobu, nije potrebno s nama diskutovati o Donbasu, o miru. O tome s nama treba razgovarati u okviru minske četvorke - rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je dodao i to da je deklarativni stav Zelenskog o tome da želi mir sa Rusijom dobar, ali je naglasio da Rusija i Ukrajina nikada nisu ratovale i da je mir potrebno postići u Donbasu na teritoriji same Ukrajine.

Ranije danas predsednik Ukrajine je izjavio da bi Vatikan mogao da bude "odgovarajuće mesto" za pregovore sa ruskom stranom o rešenju pitanja Donbasa.

Podsetimo, sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije, a samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera. 

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)