ZELENSKI HOĆE MENJANJE MINSKIH SPORAZUMA: Traži uključivanje Amerike, Velike Britanije i Kanade

Novosti online

26. 04. 2021. u 11:06

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da je neophodno izmeniti Minske sporazume i povećati broj učesnika u pregovorima u „normandijskom formatu“ uključivanjem Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kanade.

ЗЕЛЕНСКИ ХОЋЕ МЕЊАЊЕ МИНСКИХ СПОРАЗУМА: Тражи укључивање Америке, Велике Британије и Канаде

Foto: EPA

- Sada učestvujem u procesu koji je razvijen pre mog dolaska (na mesto predsednika). Minski proces bi trebalo da bude fleksibilniji u ovoj situaciji. Trebalo bi da služi sadašnjim, a ne prošlim ciljevima - izjavio je ukrajinski predsednik u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.

- Postoje dve varijante: možemo promeniti Minski format, prilagoditi ga. Ili možemo iskoristiti neki drugi format. Važna je brzina. Tempo ovog procesa je važan, jer svakodnevno gubimo ljude - objasnio je on.

Zelenski je istakao da želi da održi bilateralni sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ističući da „(ukrajinskoj strani) nije važno mesto održavanja, već se radi o sadržaju“, pri čemu je odbacio predlog ruskog lidera, koji je preporučio da Kijev za rešavanje sukoba u Donbasu započne pregovore sa predstavnicima samoproglašenih republika.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je u video-poruci o bezbednosnoj situaciji u zemlji predložio Putinu da se "sastanu bilo gde u ukrajinskom Donbasu gde se vodi rat". Putin je nakon toga izjavio da bi ukrajinsko rukovodstvo za razmatranje pitanja o istoku Ukrajine prvo trebalo da se sastane sa rukovodstvom Donjecke i Luganske republike, a tek zatim sa predstavnicima Rusije. Ruski lider takođe je rekao da je spreman da primi Zelenskog u Moskvi u bilo koje vreme koje mu odgovara, ukoliko on želi da razgovara o bilateralnim odnosima.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega