ERDOGAN REAGOVAO NA BAJDENOVO PRIZNANJE GENOCIDA: "Ne smemo da dopustimo da padne u zaborav kultura koegzistencije Turaka i Jermena"

Novosti onlajn

24. 04. 2021. u 20:06

ČUVAMO sećanje na Jermene poginule 1915. godine - rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i izrazio saučešće njihovim potomcima.

ЕРДОГАН РЕАГОВАО НА БАЈДЕНОВО ПРИЗНАЊЕ ГЕНОЦИДА: Не смемо да допустимо да падне у заборав култура коегзистенције Турака и Јермена

Foto AP

- Pokušaji pojedinih krugova da politizuju događaje iz 1915. godine i to iskoriste za pritisak na Ankaru neće uspeti - rekao je Erdogan u obraćanju jermenskom patrijarhu Saaku Mašaljanu.

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine.

Erdogan je takođe pozvao da se odnosi između dve zemlje razvijaju na bazi dobrosusedstva i uzajamnog uvažavanja.

- Ne smemo da dopustimo da padne u zaborav kultura koegzistencije Turaka i Jermena, koja se uvećavala tokom stotina godina i koja se može smatrati primerom za čitavo čovečanstvo. Sa poštovanjem čuvam sećanje na Jermene Osmanskog carstva koji su poginuli u teškim uslovima Prvog svetskog rata i izražavam saučešće njihovim unucima - navodi se u njegovoj poruci jermenskom patrijarhu.

Posle rešenja sukoba u Nagorno-Karabahu, rekao je turski lider, izrazili smo spremnost da razvijamo veze sa Jermenijom.

- I danas ponavljam taj poziv - rekao je Erdogan.

Bajden je prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

Šef turske dipplomatije Mevlut Čavušoglu oglasio odmah potom porukom da je Bajdenovo saopštenje populističko i da ga Turska odbacuje.

Podsetimo, Jermeni ističu da su otomanske snage 1915. godine ubile milion i po Jermena. Da je nad Jermenima izvršen genocid priznale su 23 države, Evropski parlament i Svetski savet crkava.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni koji žive u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa osmanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava broj žrtava i poriče da su ubistva sistematski organizovana i da predstavljaju genocid.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade