ZAHAROVA O ZAVERI PROTIV LUKAŠENKA: Teško je zamisliti da specijalne službe SAD nisu znale za to

Novosti online

22. 04. 2021. u 17:05

TEŠKO je zamisliti da su akcije poput zavere protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka organizovane bez saznanja američkih specijalnih službi, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О ЗАВЕРИ ПРОТИВ ЛУКАШЕНКА: Тешко је замислити да специјалне службе САД нису знале за то

Foto: EPA

- Istragu vodi FSB Rusije, stoga nije u našoj nadležnosti da govorimo o detaljima, a kamoli da predviđamo ishod istrage i donosimo zaključke o umešanosti američkih vlasti u planiranje, u suštini, čina državnog terorizma. To će svakako biti predmet istrage. Iako je, naravno, teško da zamislimo da su akcije takvih razmera organizovane bez znanja specijalnih službi Sjedinjenih Američkih Država - izjavila je Zaharova.  

Štaviše, „znamo da su se učesnici te akcije konsultovali u zapadnim prestonicama“, dodala je ona.

Kako je rekla, Rusija pomno prati početak ustavne reforme i modernizacije političkog sistema u toj zemlji.

- Verujemo da je širok javni dijalog jedini način za postizanje nacionalnog konsenzusa i uvereni smo da samo beloruski narod i njegovi legitimni predstavnici, a ne samozvanci, kako sebe nazivaju, lideri demokratskih snaga i njihovi zapadni pokrovitelji imaju pravo da odlučuju o sudbini svoje otadžbine - zaključila je Zaharova.

Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove. Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.  

Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute. Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

S tim u vezi, načelnik istražnog odeljenja KGB-a Belorusije Konstantin Biček saopštio je u sredu da je advokat Jurij Zenkovič koji je uhapšen zbog sumnje da je pripremao atentat Lukašenka i državni prevrat, u potunosti priznao krivicu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)