AMERIČKI PRITISAK NA BELORUSIJU: Ništa se neće vratiti u normalu dok ne vidimo promene u ponašanju Lukašenkovog režima

Novosti online

21. 04. 2021. u 22:34

VAŠINGTONU je potreban ambasador u Minsku, ali dok se ne promeni politika beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, stvari se neće vratiti u normalu, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

АМЕРИЧКИ ПРИТИСАК НА БЕЛОРУСИЈУ: Ништа се неће вратити у нормалу док не видимо промене у понашању Лукашенковог режима

Foto: RIA.ru

- Održavamo diplomatske odnose sa vladom Belorusije. Oduvek smo se nadali da će doći do normalizacije ovih odnosa i to i dalje ostaje naš cilj. Prisustvo našeg ambasadora u Minsku je od ključne važnosti sa stanovišta ovih napora - rekao je Prajs na brifingu.

Portparol je dodao da bi povratak američkog ambasadora u Belorusiju omogućilo da se Minsku pošalje „moćan signal“.

- Ništa se neće vratiti u normalu dok ne vidimo promene u ponašanju Lukašenkovog režima - dodao je on.

Ranije su Sjedinjene Američke Države saopštile da ne priznaju rezultate predsedničkih izbora održanih u Belorusiji u avgustu 2020. godine na kojima je, prema podacima Centralne izborne komisije, Aleksandar Lukašenko pobedio šesti put, ali smatraju da bi prisustvo ambasadora u Minsku odgovaralo interesima Sjedinjenih Američkih Država. Na čelu ambasada dve zemlje su otpravnici poslova, nakon što su Belorusija i SAD 2008. godine opozvale svoje ambasadore.

U martu je savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Vladimirom Makejem izjavio da postoji spremnost američkog ambasadora da dođe u zemlju. Međutim, nedavno postavljena za ambasadorku u ovoj zemlji Džuli Fišer izjavila je u jednom od svojih intervjua da do sada nije mogla da otputuje u Minsk, pošto nije dobila belorusku vizu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!