JASNA PORUKA IZ VAŠINGTONA: "U situaciji na granici Ukrajine Rusija - agresor"

Novosti onlajn

21. 04. 2021. u 01:06

AMERIKA vidi Rusiju, kada je reč o situaciji na rusko-ukrajinskoj granici, kao „agresora“, dok s druge strane ne vidi znake da je Kijev preduzimao bilo kakve korake koji podstiču napetost, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

ЈАСНА ПОРУКА ИЗ ВАШИНГТОНА: У ситуацији на граници Украјине Русија - агресор

Foto: Depozitfotos

- Da budem jasan: Rusija je u datoj situaciji agresor. Nismo videli nikakve znake da se Ukrajina bavi provokacijama ili da izaziva napetost. Ono što jesmo videli jeste ruska kampanja dezinformacija čiji je cilj da se Ukrajina lažno optuži za ono što zapravo čini Kremlj - naveo je Prajs na brifingu za novinare.

Kako je dodao, u Vašingtonu su zabrinuti zbog toga što Rusija nastavlja da agresivnim ponašanjem prema Ukrajini.

Portparol Stejt departmenta je takođe rekao da američki ambasador u Rusiji Džon Salivan nije proteran i da mu nije naloženo da napusti Rusiju.

- Ambasadora nisu proterali, nisu mu naložili da napusti zemlju, on dolazi u određenom trenutku kako bi se održale konsultacije, da vidi porodicu i verujem da će se uskoro vratiti u Moskvu - rekao je Prajs.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je 16. aprila da je ruska strana posavetovala Salivanu da „ode u svoju prestonicu i obavi ozbiljne konsultacije“. Ruski MIP smatra da ambasadori Rusije i SAD u Vašingtonu i Moskvi treba da budu u svojim prestonicama radi analize situacije.

Prajs je dodao i da Amerika nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje od Rusije o uzvratnim merama na američke sankcije uvedene prošle nedelje.

Ponovio je da Amerika svoje postupke smatra „odgovarajućim i proporcionalnim“ i ima pravo da odreaguje i na uzvratne mere Rusije.

Podsetimo, prošle nedelje je Bajdenova administracija uvela je nove sankcije Rusiji -  na listi je šest ruskih tehnoloških kompanija, a deset ruskih diplomata će biti proterano. Ubrzo posle toga, Ministarstvo inostranih poslova Rusije objavilo je spisak svih kontramera koje Moskva uvodi Americi i Poljskoj zbog sankcija i proterivanja ruskih diplomata.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)