PUTIN PITAO BAJDENA ZA ATENTAT NA LUKAŠENKA: Terorističke akcije bile planirane za jun i jul (FOTO)

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

18. 04. 2021. u 11:07

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je u nedavnom telefonskom razgovoru sa američkim kolegom DŽozefom Bajdenom postavio pitanje oko pripremanja američkih tajnih službi atentata na Lukašenka. Putin nije dobio nikakav odgovor od Bajdena.

ПУТИН ПИТАО БАЈДЕНА ЗА АТЕНТАТ НА ЛУКАШЕНКА: Терористичке акције биле планиране за јун и јул (ФОТО)

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Depositphotos

Na beloruskom kanalu ONT u subotu uveče emitovana je specijalna reportaža u kojoj  se govorilo o pripremi atentata na Lukašenka, kidnapovanju njegovih sinova kao i pokušaju državnog udara.

Terorističke akcije su planirane u junu i julu.. Za Lukašenkovu otetu decu je već bilo pripremljeno sklonište u Gomeljskoj oblasti. Jedna od varaijanti koju su razrađivali bila je da se za vreme vojne parade u Minsku devetog maja ubije Lukašenko.

Lukašenko je ocenio da američke tajne službe ne bi mogle da organizuju atentat na predsednika neke države a da za to nemaju odobrenje predsednika SAD DŽozefa  Bajdena. U  kordinisanoj akciji beloruskih i ruskih službi u Moskvi su uhapšeni neki advokat Jurij Zenkovič koji ima ne samo belorusko nego i američko državljanstvo kao i politikolog i književnik Aleksandar Feduta (56). Osim njih uhapšen je u Minsku opozicionar Grigorij Kostusev.

Foto: Printskrin

Advokat Jurij Zenkovič je u Moskvu došao iz SAD preko Poljske. On je planirao da se  sretne i sa nezadovoljnim generalima koji bi se priključili akciji likvidacije Lukašenka. Inače advokat Zenković se u SAD bavi dobijanjem američkog državljanstva Belorusa koji žele da žive u toj zemlji.

FOTO: Kadar sa videa

Policija ima snimke koje potvrđuju da su uhapšeni zaverenici detaljno razrađivali plan  kako da likvidiraju Lukašenka. Zenkovič i Feduta su se sreli u Moskvi u jednom   restoranu jer su bili svesni da bi ih u Minsku odmah uhapsili.

Zaverenici su planirali da zauzmu radiostanicu i TV  kanal sa kojeg bi se obraćali  narodu posle atentatata na Lukašenka a policiji i vojsci su nameravali da predlože da budu lojalni novim vlastima.

FOTO: Foto arhiva

O hapšenju ljudi koji su pripremali atentat Lukašenko je ispričao svojim novinarima za vreme subotnje akcije prolećnog čišćenja grada i sađenja drveća.

FOTO: Foto arhiva

Lukašenko je upozorio zapadne službe i njihove plaćenike ako pokušaju da izvedu neku  sličnu akciju odgovor će biti žestok. Beloruski predsednik je ispričao da je druga grupa zaverenika već pripremala oružje ali su na vreme pohapšeni..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

bager

18.04.2021. 11:40

Streljaj to pod hitno ,kao nekad u vreme rata,revolucije,,za izdajnike nema druge kazne,,i to streljanje ili vesanje na javnom mestu da vide svi sta ceka atentatore i izdajnike