MERKELOVA, MAKRON I ZELENSKI: "Rusija treba da povuče trupe sa ukrajinske granice"

Novosti onlajn

16. 04. 2021. u 20:31

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel i predsednici Francuske i Ukrajine Emanuel Makron i Vladimir Zelenski tokom trilateralnog sastanka pozvali su Rusiju da prekine gomilanje trupa kod ukrajinskih granica, saopštio je portparol Vlade Nemačke Štefen Zajbert.

МЕРКЕЛОВА, МАКРОН И ЗЕЛЕНСКИ: Русија треба да повуче трупе са украјинске границе

Ruske trupe kreću na zadatak / Foto Tanjug-AP

- Savezna kancelarka, predsednik Makron i predsednik Zelenski posebno su razgovarali o bezbednosnoj situaciji na ukrajinsko-ruskoj granici, kao i na istoku Ukrajine. Oni dele zabrinutost zbog porasta ruskog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom, kao i na nezakonito anektiranom Krimu. Oni su zahtevali prekid tog vojnog jačanja kako bi se postigla deeskalacija situacije - istakao je Zajbert.

Merkelova i Makron su tokom razgovora istakli da podržavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

- Naglasili su da je neophodna potpuna realizacija Minskih sporazuma s obe strane i istakli da će Nemačka i Francuska nastaviti sa svojim zalaganjima u normandijskom formatu - dodao je Zajberg.

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je nakon sastanka na Tviteru da Francuska, zajedno sa Nemačkom, ostaje privržena ideji političkog rešavanja krize u Donbasu.

- Spremni smo da zajedno sa Ukrajinom i Nemačkom radimo na situaciji u Donbasu u cilju postizanja političkog rešenja situacije, koje je i jedno moguće rešenje - istakao je Makron.

Razgovor evropskih lidera održan je za vreme posete Zelenskog Parizu, a Merkelova je učestvovala putem video-linka.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)