OSTAVKE U AUŠVICU: Članovi savetodavnog muzeja protestuju zbog politizacije u istoriji

D. D. S.

17. 04. 2021. u 06:30

VIŠE članova savetodavnog veća muzeja Aušvic-Birkenau u Poljskoj podnelo je ostavke zbog politizacije tela koje su do sada činili stručnjaci. Oni su se tako pobunili protiv vladinog imenovanja bivše poljske premijerke Beate Šidlo, visokopozicionirane članice desničarske vladajuće stranke, za člana saveta.

ОСТАВКЕ У АУШВИЦУ: Чланови саветодавног музеја протестују због политизације у историји

Foto: Tanjug/AP

Ministar kulture Pjotr Glinski nedavno je imenovao Beatu Šidlo na četvorogodišnji mandat u Državnom muzejskom veću Aušvic-Birkenau, devetočlanom telu sačinjenom od Poljaka koji se sastaju jednom godišnje kako bi savetovali direktora muzeja. To je telo odvojeno od Međunarodnog saveta Aušvica, koji uključuje osobe koje su preživele holokaust i međunarodne stručnjake, navodi AP.

Šidlo je aktuelni član Evropskog parlamenta stranke Zakon i pravda. Studirala je etnografiju i istoriju, a potiče sa područja Osvjenćima, poljskog grada u kome se nalazi mesto nekadašnjeg logora smrti Aušvic.

Sebastijan Rejak, vršilac dužnosti direktora kancelarije Američkog jevrejskog komiteta za Centralnu Evropu, rekao je da podržava odluku trojice članova da podnesu ostavke.

- Što manje politike u nastavi istorije i pamćenju prošlosti, to bolje - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

I KOLINDU CE ZOKI POSTAVIT ZA DIREKTORA MUZEJA U JASENOVCU

17.04.2021. 08:48

PARDON, U JASENOVCU I NEMA MUZEJA, tamo je bio radno-rekreacioni centar ustaskih humanitaraca.