AMERIČKI VOJNI ŠTIT OD RUSA U NORVEŠKOJ: Skandinavce dele arktičku granicu s Rusijom

D. D. S.

17. 04. 2021. u 06:40

Norveška je potpisala izmenjeni sporazum sa SAD o načinu regulisanja američke vojne aktivnosti na svom tlu. To će omogućiti SAD da gradi objekte na tri norveška aerodroma i jednoj pomorskoj bazi.

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ШТИТ ОД РУСА У НОРВЕШКОЈ: Скандинавце деле арктичку границу с Русијом

Foto. EPA

Od ulaska u NATO 1949. godine Norveška zastupa stav da neće da dozvoli uspostavljanje stranih baza u miru ili skladištenje nuklearnog naoružanja, a da su trupe zapadnih saveznika dobrodošle da vežbaju na njenom tlu.

Kako prenosi Rojters ovo neće biti samostalne američke baze i dodaje da taj sporazum pre stupanja na snagu mora da ratifikuje parlament. 

- Sporazum reguliše i olakšava američko prisustvo, obuku i vežbe u Norveškoj, omogućavajući tako brzo jačanje zemlje u slučaju krize ili rata - saopštila je vlada.

Odnosi između Norveške i Rusije, koji dele arktičku granicu, poboljšali su se posle hladnog rata, ali je došlo do izvesnog zahlađenja kada je Moskva pripojila Krim 2014. godine. To je pokrenulo napetosti sa nagomilavanjem vojske na obe strane granice, iako obe države nastoje da sarađuju u lokalnim pitanjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bio tamo

17.04.2021. 07:21

Norvezani su veliki rusofobi i sve rade kako tata u Vasingtonu kaze. Jedino im nisu mrske pare od ruske nafte i plina koje nemilice crpe u Rusiji. Jednom reci - hipokrite.