LANČANA REAKCIJA ZEMALJA NATO-a: I Litvanija pozvala ruskog ambasadora na razgovor

Novosti onlajn

16. 04. 2021. u 19:19

MINISTARSTVO spoljnih poslova Litvanije pozvalo je ambasadora Rusije u Viljnusu Alekseja Isakova kako bi mu uručilo notu u kojoj izražavaju neodobravanje ruske spoljne politike, saopštilo je litvansko Ministarstvo.

ЛАНЧАНА РЕАКЦИЈА ЗЕМАЉА НАТО-а: И Литванија позвала руског амбасадора на разговор

Foto: AP

- Tokom sastanka izraženo je neodobravanje spoljne politike koju vodi Rusija, kao i u vezi kršenja ljudskih prava. Na sastanku je bilo reči o dubokoj zabrinutosti Litvanije jačanjem ruske vojne moći u blizini istočne granice Ukrajine i na nezakonito anektiranom Krimu, pokušaju trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i njegovim nezakonitim zatvaranjem, agresivnim postupcima i neprihvatljivim ponašanjem u međunarodnom prostoru, uključujući štetne sajber-napade, pokušaje uticanja na izbore u SAD i drugim zemljama, kao i finansiranju aktivnosti, usmerenih protiv američke vojske u Avganistanu - ističe se u dokumentu.

Podsetimo, juče su Sjedinjene Američke Države objavile da uvode sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata. 

Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije pozvalo ruskog ambasadora u Londonu Andreja Kelina zbog „neprijateljskog ponašanja“ Rusije, a Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je saopštilo da tri službenika ruske ambasade u Varšavi proglašava za persone non grata, dok su vlasti Velike Britanije  optužile Spoljnoobaveštajnu službu Rusije da stoji iza sajber napada SolarWinds.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je reč o lančanoj reakciji zemalja NATO-a u znak podrške američkim sankcijama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024