CIA O POERKLU KORONE: Ne isključuju migućnost da je virus "pobegao" iz laboratorije u Vuhanu

D. D. S.

15. 04. 2021. u 16:18

Američke obavještajne službe ne isključuju mogućnost incidenta u kineskoj laboratoriji kao objašnjenje početka epidemije virusa korona u Vuhanu. Tezu da je virus izašao iz laboratorije podržavao je i bivši američki predsednik Donald Tramp, dok je Kina uvek negirala takvu mogućnost.

ЦИА О ПОЕРКЛУ КОРОНЕ: Не искључују мигућност да је вирус побегао из лабораторије у Вухану

Foto: Depositphotos

- Radimo sve što možemo i koristimo sve resurse koji su nam na raspolaganju kako bismo to rasvetlilili - rekao je direktor CIA Vilijam Berns.

Istakao je, istovremeno, da je "jasno nama i našim stručnjacima da kineski čelnici nisu bili potpuno iskreni ni transparentni u njihovoj saradnji" sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

U izvještaju objavljenom krajem marta, stručnjaci SZO su ocenili "izuzetno malo verovatnom" teoriju po kojoj bi virus pobegao iz Instituta za virologiju u Vuhanu, gradu gde se prvi put pojavio krajem 2019. godine. Ali, direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus zatražio je posle toga da se nastavi istraga o toj mogućnosti, dodajući da su mu međunarodni stručnjaci preneli s koliko su se poteškoća suočavali da bi došli do podataka za vreme posete Kini.

- Obavještajna zajednica ne zna tačno gde, kada, ni kako je virus prvi put prenet - rekla je direktorka obavještajne službe Avril Hajns pred senatskim odborom. Ona je govorila o dve moguće teorije koje bi mogle objasniti porijeklo korona virusa - kontakt čoveka sa zaraženim životinjama, ili laboratorijski incident.

Dodala je da nastavlja da se raditi na tom pitanju i prikupljaju informacije, kako bi se došlo do pojašnjenja porekla pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)