ŠTA AKO UKRAJINA KRENE NA DONBAS? Ruski ekspert crta granice i ukazuje na dve opcije koje će imati Putin

Novosti online

11. 04. 2021. u 16:45

OFANZIVNA operacija Ukrajine u Donbasu može izazvati dugotrajne bitke, nakon čega će se pred ruskim rukovodstvom postaviti pitanje šta dalje činiti, smatra doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov u intervjuu za Ukraina.ru.

ШТА АКО УКРАЈИНА КРЕНЕ НА ДОНБАС? Руски експерт црта границе и указује на две опције које ће имати Путин

Foto: Printskrin/Depositphotos/ilustracija

Stručnjak je primetio da ako Donjeck u Lugansk budu ostavljeni na cedilu, tada će u Rusiji brzo početi neredi, a ako Moskva tajno pruži pomoć samoproglašenim državama, brzo će sve isplivati na površinu i problem neće biti rešen, nakon čega će ipak morati da uđe u krupni vojni sukob.

- Uslediće razgovor sa ukrajinskim rukovodstvom sa predlogom da se napad ublaži. Ako se ukrajinsko rukovodstvo ne saglasi sa ovim, onda će, najverovatnije, Rusija odlučiti da započne slanje trupa na teritoriju jugoistočne Ukrajine - rekao je Sivkov.

Prema njegovom mišljenju, ovo će biti treća etapa, tokom koje će glavne snage udarne grupe Oružanih snaga Ukrajine biti poražene, granice Donjecka i Luganska biće obnovljene, kao što je to bilo u Južnoj Osetiji.

Ako rusko rukovodstvo bude delovalo dosledno, trebalo bi očekivati razvoj ofanzive u pravcu Harkova i Odese, oslobađanje Pridnjestrovlja i pristup Crnom moru duž cele morske granice Ukrajine, a onda će Rusija rešiti sve probleme sigurnosti zemlje u slivu Crnog mora, rekao je izvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)