RUSOFOBIJA U EU, RUSIJA IM KRIVA ZA SVE: Borelj optužio Moskvu za vojni puč u Mjanmaru

Tanjug

11. 04. 2021. u 15:55

ŠEF diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je rekao danas da su Rusija i Kina ometale međunarodni odgovor na vojni puč u Mjanmaru i da Evropska unija može da ponudi veći ekonomski podsticaj ukoliko se demokratija vrati u tu azijsku zemlju.

РУСОФОБИЈА У ЕУ, РУСИЈА ИМ КРИВА ЗА СВЕ: Борељ оптужио Москву за војни пуч у Мјанмару

Foto AP

- Nije iznenađenje da Rusija i Kina blokiraju pokušaje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na primer da se uvede embargo na oružje - poručio je Borelj u blogu, preneo je Rojters.

On je dodao da geopoličko nadmetanje u Mjanmaru će dovesti do toga da će se teško naći zajednički stav svih zemalja.

- Ipak, naša je dužnost da pokušamo - ocenio je Borelj.

Od vojnog puča 1. februara, kada je svrgnuta vlada premijerke Aung San Su Či, bezbednosne snage su ubile više od 700 nenaoružanih demonstranata, među kojima je i 46 dece, a najnovije masnovno ubistvo se dogodilo u petak u gradu Bago, blizu Jangona, dodaje Rojters.

Kina i Rusija imaju bliske veze sa mjanmarskom vojskom kao najveći snabdebači oružja Mjanmara, zaključuje se u tekstu britanske novinske agencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

crniDjordje

11.04.2021. 16:05

Gospodin Borelj prvo da se zalaze za embargo oruzija Aljbancima pa tek da prosipa drugima znanje.Cinjenica je Da Rusija nikoga nije napala a jos gore bez odobrenja UN.Zamislite licimerje Zapada,Ameri smeju da brane "svoje Aljbance",a Rusi ne smeju da brane svoje Ruse.Drugo,Zapad laze i krsi dogovor posle ujedinjenja dve Nemacke kada je NATO obecao da se nece priblizavati Rusiji,a najradije bi usli u Moskvu.Lopovi i lazovi!