ERDOGAN O SITUACIJI U UKRAJINI: Razgovarao sa Zelenskim, evo šta su glavni zaključci

Novosti online

10. 04. 2021. u 21:22

PREDSEDNICI Turske i Ukrajine, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Zelenski, sastali su se u Istanbulu, a turski lider je posle susreta rekao da podržava Minske sporazume o Donbasu i potrebu da se umanji napetost na istoku Ukrajine. Istovremeno je podržao i „Krimsku platformu“.

ЕРДОГАН О СИТУАЦИЈИ У УКРАЈИНИ: Разговарао са Зеленским, ево шта су главни закључци

Foto: EPA

- Razgovarali smo o istočnoj Ukrajini. Uvereni smo da se postojeća kriza može rešiti političkim, diplomatskim putem i u okviru međunarodnog prava. Želimo da se napetost umanji što pre i da se, u okvirima Minskih sporazuma, ponovo uspostavi mir. Spremni smo da podržimo taj proces - rekao je turski predsednik.

On je dodao i da je glavni cilj Turske da „Crno more ostane more mira i stabilnosti“.

- Ni u kom slučaju ne želimo eskalaciju napetosti u našem regionu - istakao je Erdogan.

S tim u vezi, Zelenski je rekao da se po pitanju situacije u regionu Crnog mora njihovi pogledi podudaraju.

- Pre svega, razmotrili smo pitanja bezbednosti i odgovore na izazove u regionu Crnog mora. I treba konstatovati da se gledišta Kijeva i Ankare po pitanju pretnji i načina za reagovanje na njih podudaraju - rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije.

Erdogan je rekao i da zvanična Ankara podržava teritorijalnu celovitost i suverenitet Ukrajine  i da je „njen principijelni stav da ne priznaje aneksiju Krima“.

Prema rečima Erdogana, „Krimska platforma“ ima za cilj da objedini ukrajinske teritorije.

- Želimo da ta platforma bude rešenje i za krimske Tatare i Ukrajinu - rekao je on.

Zelenski se zahvalio domaćinu na spremnosti da se pridruži inicijativi Kijeva i da učestvuje na samitu. Samit je planiran  za 23. avgust a Kijev želi da pokrene pitanje vraćanja Krima u sastav zemlje.

Lideri su posle sastanka objavili i zajedničku deklaraciju u kojoj se izražava podrška perspektivama članstva Ukrajine u NATO.

Podsetimo, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je ranije da su svi napori Kijeva da vrati Krim Ukrajini nelegitimni i da će biti shvaćeni kao agresija na subjekte Ruske Federacije, te da Moskva poziva na poštovanje legitimnog izbora stanovnika poluostrva.

Krim je postao ruska regija nakon referenduma, gde je više od 96 procenata glasalo za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da je pitanje Krima u potpunosti zatvoreno.

Dan pre susreta sa Zelenskim Erdogan je telefonom razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece