GEJTS VOJSCI "OTVARA OČI": "Majkrosoftu" 22 milijarde dolara da stvori novu sajber-vojsku

Ivana Stanojević

04. 04. 2021. u 13:33

AMERIČKI vojnici dobiće najsavremeniju opremu "Majkrosofta", koja će im omogućiti ne samo da bolje vide noću, da budu precizniji u gađanju, nego i da brže donose odluke, adekvatne situaciji u kojoj se nalaze.

ГЕЈТС ВОЈСЦИ ОТВАРА ОЧИ: Мајкрософту 22 милијарде долара да створи нову сајбер-војску

Foto: Printskrin

Ta sajber tehnološka prednost, koštaće njihovu državu, tokom naredne decenije, bezmalo 22 milijarde dolara!

Američki tehnološki gigant, "Majkrosoft", opskrbiće, na zahtev Pentagona, vojsku SAD najsavremenijom tehnologijom koja podrazumeva nošenje specijalnih "naočara", čiji je zadatak da "pojačaju realnost". U svom blogu Aleks Kipman, jedan od eksperata "Majkrosofta", ističe da su "hedsetovi"(virtuelne naočare), dizajnirani da "intenziviraju sagledavanje situacije, omoguće razmenu informacija između vojnika i olakšaju donošenje odluka u zavisnosti od čitavog niza mogućih scenarija na terenu". To je, naime, ostvarljivo zahvaljujući čitavom nizu najpreciznijih merenja na osnovu kojih korisnik ništa ne ocenjuje "odoka". Umesto toga, pred očima ima najsavršeniji kompjuter.

ZABRANILI MU GEOINŽENjERING

GEJTSOVO nastojanje da priguši prahom krede sunce da bi se zaustavilo globalno zagrevanje zaustavljeno je odlukom Švedske svemirske agencije. Šveđani su objavila je da eksperiment sa stratosferskim kontrolisanim poremećajima (SCoPEk), koji je sem Gejtsa obezbedio finansiranje i sa Harvarda, neće biti nastavaljeno kako je planirano u junu.

Foto: AP

- SSC je ovog proleća imao dijaloge i sa vodećim stručnjacima za geoinženjering i sa ostalim zainteresovanim stranama i budući da je "naučna zajednica podeljena u pogledu geoinženjeringa za ispuštanje kalcijum-karbonata u atmosferu sa balona na visokoj nadmorskoj visini, eksperiment se neće nastaviti - kaže se u saopštenju.

Za nešto malo manje od 19 milijardi evra, "Majkrosoft" je plasirao tehnologiju baziranu na svojoj "Hololens" seriji koju podržava kompjuterski servis "Azur klaud". Setovi takozvane proširene realnosti koje će dobiti vojnici izrađivaće se isključivo u SAD.

Integrativni sistem će, prema kupoprodajnom ugovoru, obezbediti "sledeću generaciju noćne vidljivosti i sposobnosti da se ključne odluke donose dosad neviđenom brzinom, i što je najvažnije da budu ispravne", a to će američke vojnike staviti u nadređeni položaj u odnosu na protivnike. Ovo se, pored ostalog, navodi u saopštenju američkog ministarstva odbrane.

Hedsetovi na prednjoj unutrašnjoj strani imaju displej koji informacije emituje u vidnom polju korisnika. Displej, takođe, pruža podršku vlasniku "naočara" da precizno nacilja metu, kao i da, bez sopstvenog proračuna, donosi taktičke odluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna