HOĆE "MALI NATO" PROTIV RUSIJE: Poljski general predložio da se formira Baltički savez

Novosti online

01. 04. 2021. u 20:31

POLJSKI general Valdemar Skšipčak predložio je da se formira Baltički savez, čija delatnost bi bila usmerena protiv Rusije, piše Defence 24.

ХОЋЕ МАЛИ НАТО ПРОТИВ РУСИЈЕ: Пољски генерал предложио да се формира Балтички савез

Foto: EPA

Po mišljenju Skšipčaka, NATO radi nedovoljno na zaštiti država baltičkog regiona od Rusije, a slanje nekoliko tenkovskih jedinica i aviona „neće uplašiti Ruse“. Prema rečima generala, Alijansa se poslednjih godina nalazi u krizi zbog antisavezničke retorike bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, dvosmislenog stava Nemačke i Francuske prema Rusiji, kao i ponašanja Turske, „koja vodi svoje ratove“.

„Situacija je veoma složena, ništa slično nije bilo u istoriji NATO-a. Ako se organizacija ne probudi, vojno-politička situacija u Evropi se može promeniti u narednih nekoliko godina“, smatra Skšipčak.

General je izrazio uverenje da se nastala situacija neposredno tiče i Varšave koja bi na nju mogla reagovati formiranjem Baltičkog saveza na bazi Severnoatlanske alijanse. Skšipčak smatra da će integracija vojnog potencijala Poljske, baltičkih država i Skandinavije biti „faktorom obuzdavanja“ Rusije.

„Svi mi u regionu imamo isti cilj i ne želimo da zavisimo od milostinje naših zapadnih suseda, slabo pripremljenih za rat“, rekao je general.

Skšipčak je siguran da NATO može da stekne prevlast nad ruskom baltičkom flotom, zahvaljujući jakoj floti Švedske i Finske. On je takođe ukazao Alijansa treba da dominira i u vazduhu, pošto će avijacija igrati ključnu ulogu u operacijama protiv kopnenih snaga protivnika.

U Rusiji su više puta saopštavali da nemaju nikakve agresivne planove prema drugim državama. Pri tome, Moskva poslednjih godina primećuje porast vojne aktivnost alijanse u blizini svojih zapadnih granica.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mikiboy

01.04.2021. 20:38

To ih guraju Amerika i Engleska u prvi red kao topovsko meso a oni sami nece nikada smeti da udare na Rusiju.Zar Poljskoj nije Ukrajina dovoljna skola.