DOGOVOR IZ MINSKA NA TANKOM LEDU: U ukrajinskom parlamentu sve glasnije iskazivanje ratobornih stavova zbog Donbasa

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

31. 03. 2021. u 23:13

HOĆE li Ukrajina imati podršku vodećih evropskih zemalja ako krene da ratom povrati Donjecku i Lugansku oblast koje su se proglasile 2014. republikama, pitanje je koje se nameće ovih dana dok se sa govornice Vrhovne rade (parlamenta) u Kijevu poziva na rat ne samo sa građanima Donbasa nego i sa Rusijom.

ДОГОВОР ИЗ  МИНСКА НА  ТАНКОМ ЛЕДУ: У украјинском парламенту све гласније исказивање ратоборних ставова због Донбаса

Foto MO Ukrajine

Donet je i zakon po kom može da u roku od 24 sata mobiliše sve rezerviste za rat u Donbasu.

Načelnik Generalštaba general-pukovnik Ruslan Homčak govorio je u utorak u parlamentu da je vojska spremna za rat i da samo čeka komandu. Po njegovom mišljenju je jedini problem što bi poginulo mnogo civila jer je Donjeck veliki grad.

Homčak je kazao da "sutra rata neće biti" ali da Rusija gomila snage u Voronješkoj i Branjskoj oblasti kao i na Krimu. U Kijevu znaju da Putin ozbiljno misli kad kaže da neće ostaviti na cedilu građane Donbasa ako Ukrajina krene u rat.

"NEMI" BAJDEN

MADA je Zelenskom važna podrška predsednika SAD zbog podizanja autoriteta u zemlji, Bajden ne želi da telefonira predsedniku Ukrajine. Razlog je nezadovoljstvo što Zelenski do sada nije kaznio oligarh-korupcionaše. Pre svega se misli na glavnog sponzora Zelenskog, oligarha Igora Kolomojskog. Zanimljivo je da su Bajden i njegov sin bili upetljani u jednu od afera u Ukrajini, onu oko naftne kompanije "Burisima".

Ruslan Homčak, Foto Arhiva V. N.

Istog dana, samo nekoliko sati kasnije, preko video-veze razgovarali su lideri tri najveće evorpske države - predsednici Rusije i Francuske Putin i Makron, i nemačka kancelarka Angela Merkel. Oni su se složili da je jedini pravi put rešenja problema Donbasa realizacija Minskih dogovora. Ali problem je što u Kijevu smatraju da su Minski dogovori mrtvi i da ih treba zaboraviti. Sadašnji odnos političkih snaga u ukrajinskom parlamentu je takav da nije realno da se Donjeckoj i Luganskoj oblasti da bilo kakva autonomija koja je predviđena Minskim dogovorima. Ukrajinskim nacionalistima bi bilo najmilije kad bi mogli da proteraju svo rusko stanovništvo koje živi u Donbasu.

Bez "crvene linije"

PREDSEDNIK Putin na trilateralnoj konferenciji sa Makronom i Angelom Merkel nije povukao nikakve "crvene linije" u vezi sa situacijom na jugoistoku Ukrajine, jer su osnovne činjenice dobro poznate svima, izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Cilj video-konferencije i nije bio da se zameni platforma iz Minska, a Putin je ukazao na potrebu da se izvrši pritisak na Kijev kako bi odustao od provokacija.

Upravo zbog svega toga Putin nije želeo da razgovara sa Vladimirom Zelenskim, predsednikom Ukrajine. U vreme izborne pobede on je obećavao da će mirnim pregovorima rešiti problem Donbasa. Ali, kako ističu u Kremlju, on nije ni za korak pokrenuo realizaciju Minskih dogovora. Takođe nije ništa realizovano iz dogovora u Parizu. Umesto konkretnih rešenja rukovodstvo u Kijevu je počelo da gomila vojsku na liniji razgraničenja u Donbasu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja