"KAVKAZ 2020" NATO podneo izveštaj o sposobnosti ruske armije

Novosti online

30. 03. 2021. u 20:48

NATO smatra da su ruske strateške vojne vežbe „Kavkaz 2020“ održane kako bi pokazale da pandemija nije sprečila rusku vojsku da realizuje sve planirane borbene zadatke, navodi se u izveštaju Centra za strateške komunikacije NATO u Rigi, posvećenom ovim manevrima.

КАВКАЗ 2020 НАТО поднео извештај о способности руске армије

Foto: EPA

- Centralni deo medijske pokrivenosti manevara bila je pažljivo osmišljena tema vojske u kontekstu pandemije kovid 19. Prvi cilj – predstaviti reformisanu rusku vojsku kao važnog učesnika u uspehu države u borbi protiv pandemije. Druga – pokazati da je sanitarna situacija u zemlji pod kontrolom i da vojne vežbe mogu uspešno izvoditi za razliku od manevara NATO-a „Difender-2020“. Konačni zadatak – pokazati da nikakva pandemija ne može potkopati sposobnost ruske vojske da se bori - navodi se u izveštaju.

Autori izvlače zajednički zaključak da su prošlogodišnje vojne vežbe postale „završni ispit“ za čitavu rusku vojnu reformu koja se izvodila od 2008 do 2020. godine.  

- Rusija je pokazala novi pristup izvođenju vojnih vežbi sa ciljem demonstracije svog značajnog potencijala projekcije moći, savremene vojne mogućnosti, evroazijsku težnju i buduće geopolitičke ambicije u svom bliskom okruženju. Svi ovi signali su istovremeno bili upućeni Zapadu, ruskim partnerima i celom evropskom informativnom prostoru - navodi se u dokumentu.

Autoru izveštaja smatraju da su ove vojne vežbe postale sredstvo demonstracije Rusije kao vojne sile.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije