NISMO MI TURISTI: Slovenci koji imaju nekretnine u Hrvatskoj negoduju zbog restrikcija na granici

J.Ž.S.

30. 03. 2021. u 16:10

SLOVENAČKI državljani koji u Hrvatskoj imaju nekretnine pokrenuli su postupak provere ustavnosti i zakonitosti vladine odluke zbog koje ne mogu iz Slovenije u Hrvatsku.

НИСМО МИ ТУРИСТИ: Словенци који имају некретнине у Хрватској негодују због рестрикција на граници

Foto: EPA

       Uz zatvaranje od 11 dana, slovenačka vlada je donela i odluku o vrlo strogim uslovima za ulazak u Sloveniju ili izlazak iz zemlje u destinacije sa "crvene" epidemiološke liste, na kojoj su i sve četiri Sloveniji susedne države. Uz zabranu odlaska u rizične zemlje najavljena je stroga kontrola na granici i izricanje kazni. Predlog je da se ispita ustavnost takve odluke, koju vlada argumentuje epidemiološkom situacijom, pozivajući se na zakon o zaraznim bolestima kao na pravno uporište.

Oni navode da se zabranom prelaska granice vlasnicima nekretnina i plovila u Hrvatskoj krši ustavno pravo na slobodu kretanja i na uživanje vlasničkih prava. Inicijativa građana priložila je zato, uz svoj predlog Ustavnom sudu, peticiju sa 3.500 potpisa, u kojoj traže slobodan pristup svojim nekretninama i plovilima u Hrvatskoj, kako bi mogli da ih održavaju i koriste i u vreme epidemije. Oni navode da ne mogu da se tretiraju kao turisti, jer vlasnička prava uključuju i dužnosti kao što su održavanje, plaćanje poreza, doprinosa i naknada i da zato nije opravdano da im se pristup imovini svaki put uslovljava dokazima o testiranju ili određivanjem obaveznog karantina.

U Sloveniju se sada može ući samo s negativnim PCR testom, osim za vlasnike zemlje u malograničnom pojasu koji se moraju vratiti u roku deset sati, diplomate i neke druge kategorije.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je da je odluka o zabrani napuštanja Slovenije doneta najviše zbog "lošeg stanja" s rastom epidemije u državama zapadnog Balkana, posebno BiH, Srbiji i Makedoniji, kako državljani tih država koji u Sloveniji imaju stalno ili privremeno boravište ne bi odlazili u te zemlje i na povratku izazivali veći rizik širenja virusa u vreme uskršnjih praznika.

Hojs tvrdi da se ne radi o kršenju ustavom garantovanih prava i slobode kretanja, jer takvu zabranu u slučajevima zdravstvene opasnosti predviđa i zakon o zaraznim bolestima, pa će granična policija putnike na to upozoravati i vraćati ih s granice, a ako bude potrebno i novčano kažnjavati.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!