HITNAN ZAHTEV EU OD TURSKE: Brisel traži da Ankare vrati odbijene azilante s grčkih ostrva

D. D. S.

30. 03. 2021. u 14:05

UOČI sastanka najviših zvaničnika EU sa liderom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Brisel traži od Ankare da se pridržava sporazuma iz 2016. godine i vratiti odbijene azilante sa grčkih ostrva.

ХИТНАН ЗАХТЕВ ЕУ ОД ТУРСКЕ: Брисел тражи да Анкаре врати одбијене азиланте с грчких острва

Foto: Tanjug/ AP

Zvaničnici EU su poručili turskoj vladi da mora "hitno" nastaviti da prima migrante iz Grčke, gde su hiljade azilanata u kampovima. Ali, tenzije su se, u međuvremenu, razbuktale između članica EU, Grčke i Kipra, zbog višedecenijskog pomorskog spora sa Turskom.

Grčka vlada, koju od 2019. vodi konzervativni premijer Kiriakos Micotakis, pooštrava svoju migracionu politiku tokom poslednje dve godine, pa i Atina poziva Ankaru da prihvati 1.450 migranata čiji su zahtevi za azil odbijeni.

Evropska komisija je obećala 276 miliona evra za nove kampove na ostrvima Lezbos, Hios, Samos, Kos i Leros gde je smešteno gotovo 14.000 migranata. Ali, pokušaji grčke vlade da ubrzaju građevinske radove podstakli su proteste i sukobe sa policijom lokalnog stanovništva koje ne želi "izgradnju stalnih kampova na grčkim i evropskim granicama".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!