SUECKA KRIZA: Posledice blokade ključne pomorske veze Evrope i Azije trajaće mesecima

D. D. S.

29. 03. 2021. u 17:56

NAJVEĆA svetska integrisana brodarska kompanija "Maersk" upozorila je da je blokada Sueca već pokrenula niz daljih poremećaja, a posledice na brodarstvo i globalni lanac snabdevanja možda će potrajati mesecima. Kompanija je takođe saopštila da je odlučila da preusmeri 15 brodova preko Rta dobre nade u južnoj Africi, što je duže i potencijalno opasnije putovanje.

СУЕЦКА КРИЗА: Последице блокаде кључне поморске везе Европе и Азије трајаће месецима

Foto AP

"Maersk" procenjuje da će biti potrebno bar šest dana da se red brodova probije kroz plovni put, ključnu pomorsku vezu između Evrope i Azije. U saopštenju se upozorava da će, čak i kada je Suecki kanal u potpunosti otvori, "efekat talasa na globalno snabdevanje" biti značajan: "Blokada je već pokrenula seriju daljih poremećaja i zaostataka u globalnom brodarstvu kojima bi mogle potrajati nedelje, a možda i meseci", zaključuje se.

Kroz kanal svakodnevno prolazi oko 12 procenata svetske trgovine i osam odsto transporta tečnog prirodnog gasa. 

Podaci eksperta za isporuku "Loids list" sugerišu da je čak 9,6 milijardi dolara robe svakodnevno trpelo štetu otkako se teretn brod "Ever given", prošlog utorka, zaglavio u Seckom kanalu, i tako blokirao promet u jednom od glavnih svetskih pomorskih puteva. Alternativni put oko Rta dobre nade dodaje čak devet dana putovanju brodom od Tajvana do Roterdama, kao i dodatne bezbednosne rizike zbog zapadne obale Afrike, teško pogođene piratstvom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAUSTAVITE SE: Guteres - Krajnje je vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku