MERKELOVA PORUČILA NEMCIMA: Ako se ne uozbiljite možemo da uvedemo i zatvaranje, brine me treći talas korone

Tanjug

29. 03. 2021. u 01:04 >> 01:04

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel zatražila je danas od nemačkih saveznih država da pojačaju napore na suzbijanju novih slučajeva korona virusa i pomenula mogućnost uvođenja policijskog časa kako bi se treći talas stavio pod kontrolu.

МЕРКЕЛОВА ПОРУЧИЛА НЕМЦИМА: Ако се не уозбиљите можемо да уведемо и затварање, брине ме трећи талас короне

Foto: Printscreen/Jutjub/ FOCUS Online

„Imamo svoju nužnu kočnicu...nažalost, ona se ne poštuje svuda. Nadam se da će možda doći do nekog razmišljanja o ovome“, rekla je Merkel u retkom nastupu u tolk šou na nemačkoj televiziji ARD, prenosi Rojters.

Merkelova i regionalni lideri složili su se početkom marta da zaustave postepeno ponovno otvaranje ekonomije čim broj infekcija na 100.000 ljudi tokom sedam dana bude viši od 100.

U nedelju je incidencija virusa na 100.000 porasla na 130 sa 104 pre nedelju dana.

Broj ukupno potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećao se za 17.176 na 2.772.401, pokazali su u današnji podaci Instituta Robert Koh.

Broj žrtava porastao je za 90 na 75.870, pokazuju podaci.

Merkelova je rekla da će, ako države ne počnu da sprovode mere sa odgovarajućom ozbiljnošću u „vrlo doglednoj budućnosti“, morati da razmotri koji koraci bi se mogli preduzeti na nacionalnoj osnovi.

Jedna od mogućnosti bila bi izmena Zakona o zaštiti od infekcija kako bi se utvrdilo šta treba da se radi u određenim scenarijima, rekla je Merkel, dodajući da su savezna vlada i države obavezne da suzbijaju zarazu.

Merkel je rekla da nije uverena da su do sada preduzete mere dovoljne za okončanje trećeg talasa pandemije.

„Koje dodatne mere su nam potrebne?...Moramo učiniti više. Imamo mogućnosti ograničenja izlazaka, dodatnih ograničenja kontakata, daljeg nošenja maski...plus strategije testiranja na svim mestima“, istakla je Merkel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)